750 zwaar beladen meters

Het stralende gezicht van organisator Goran Miletić zegt alles, als hij voorop loopt in de Belgrado pride. ‘Ongelooflijk’, zegt hij. ‘Ik ben sprakeloos.’ De afgelopen drie parades die hij hielp organiseren werden door de autoriteiten verboden, en ook nu weer was de wandeling tot het laatste moment onzeker.

Een blik op de stoep maakt duidelijk waarom. Gemaskerde gendarmes staan in dubbele rijen opgesteld. Het hele stadscentrum is afgesloten voor een wandeling van 750 meter. Hier en daar rijdt een pantservoertuig. Of al die bewaking ook echt nodig is, is moeilijk te zeggen, maar niemand wil het risico nemen na de pride van 2010, toen honderd agenten gewond raakten bij een reeks aanvallen van hooligans die de pride belaagden.

‘In 2010 probeerde ik er ook bij te zijn, maar dat lukte niet door de rellen’

Veel deelnemers zijn bang, hebben zichzelf moeten overwinnen om hier te zijn. Een vrouw krijgt bij het eindpunt tranen in haar ogen. ‘In 2010 probeerde ik er ook bij te zijn, maar dat lukte niet door de rellen. Het is een emotionele dag om hier nu te staan.’

Het mag een keertje

Grote rellen bleven deze keer uit. De politie had een dubbel cordon om de binnenstad geplaatst om tegendemonstranten te stoppen. Groepjes relschoppers zwierven her en der rond, op de voet gevolgd door gendarmes in gepantserde wagens. Desondanks waren er incidenten, maar niets op de schaal van de veldslag van 2010.


Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid
Over Joost van Egmond 42 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Hij begrijpt nogal veel van wat zich afspeelt in Zuid-Oost-Europa en treedt geregeld op als balkandeskundige. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014) Sinds 2016 is Joost hoofdredacteur van Donau.