Over Donau

Donau is een online magazine over Midden en Zuidoost-Europa, uitgegeven door Stichting Donau. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlands taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.

Donau was tot medio 2016 een gedrukt tijdschrift. Exemplaren zijn nog verkrijgbaar voor € 6,-per stuk + verzendkosten. Nummers bestellen kan door een e-mail te sturen naar: administratie [at] donaustroom.eu

Publiceer op Donau

De redactie verwelkomt ingezonden artikelen. Ook (variatie op) kopij die eerder elders is verschenen is van harte welkom, zolang de rechten maar bij de auteur liggen. Ons gaat het om een breed aanbod van kwaliteitsjournalistiek en wetenschap dat ons publiek inzicht biedt in de regio. De redactie staat ook volop klaar om in een vroeg stadium mee te denken over invalshoeken en om schrijvers op weg te helpen.

Voor meer informatie, mail naar redactie [at] donaustroom.eu

De redactie

Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Hij begrijpt nogal veel van wat zich afspeelt in Zuid-Oost-Europa en treedt geregeld op als balkandeskundige. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Sinds 2016 is Joost hoofdredacteur van Donau.
Drs. Hellen Kooijman studeerde Oost-Europese Studies en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hellen is freelance journalist. Ze maakte radiodocumentaires voor de Humanistische Omroep (HUMAN) en schrijft artikelen en interviews voor kranten en tijdschriften. Haar specialisatie is Bulgarije, waar zij kind aan huis is geworden. In 2006 verscheen haar boek In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa. Hellen was samensteller van Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Ze was hoofdredacteur van Donau van 2012 tot 2016, nu redacteur.
Dr. Filip Bloem is freelance schrijver en projectmedewerker bij het Tsjechisch Centrum. Hij studeerde Geschiedenis en Duitslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en bracht een jaar aan de Karelsuniversiteit in Praag door. Voor het Tsjechisch Centrum organiseert Filip debatten en culturele evenementen en hij schrijft regelmatig over de politiek en geschiedenis van Midden-Europa. In 2008 publiceerde hij een interviewboek over de Praagse Lente en in 2010 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op Bedachtzame revolutionairen, een proefschrift over oppositiebewegingen in Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije ten tijde van het communisme.
Dr. Guido van Hengel is historicus en schrijver van non-fictie. Tevens docent Europese Studies aan de Haagse Hogeschool. Hij was één van de oprichters van Platform Spartak en Tijdschrift Donau (de papieren versie). Hij promoveerde in 2017 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over de Bosnische studentennetwerken in het Oostenrijks-Hongaarse rijk.