‘Dit land is van ons’. Tsjechië en de migrantencrisis

Martin Konvička (midden) bij een manifestatie van het initiatief ‘Wij willen geen islam in Tsjechië’, 14 maart 2015, České Budějovice, By Venca24 - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38958590

‘Geen vluchteling meer erbij’. In Nederland neemt Geert Wilders met dit programmapunt een extreme positie in, in Tsjechië zou de PVV er nauwelijks mee opvallen. Opiniepeiling na opiniepeiling laat zien dat een ruime meerderheid van de Tsjechen niets moet hebben van vluchtelingen en al helemaal niet als die uit islamitische landen komen. Ondertussen laten veruit de meeste van die migranten Tsjechië links liggen.

Door Filip Bloem

‘Exotische paddenstoelen rukken op’, berichtte begin augustus het Tsjechische dagblad Lidové Noviny. Biologen hebben vastgesteld dat in Tsjechië, een land waar het zoeken en op allerlei manieren bereiden van paddenstoelen een nationale sport is, de afgelopen jaren tal van nieuwe soorten hun entree gemaakt. ‘Het gaat om enkele tot misschien wel tientallen soorten. Of ze zich hier permanent vestigen kunnen we nog niet met zekerheid zeggen’, aldus een geraadpleegde expert, die wel weet te vertellen dat de ‘invasieve soorten’ afkomstig zijn uit warmere contreien uit het zuiden.

Het lijkt een typisch staaltje komkommernieuws, maar de licht gealarmeerde ondertoon is symbolisch voor het huidige publieke debat in Tsjechië, waar de angst voor het vreemde in allerlei gedaanten de kop op steekt. Sinds de migrantenstroom naar Europa goed op stoom is gekomen, is Tsjechië in de ban van de gevaren die dat met zich mee zou brengen. Volgens een opiniepeiling uit november 2015 beschouwt ruim twee derde van de bevolking de komst van buitenlanders als een probleem. ‘Ik heb hier jaren zonder problemen gewoond’, verklaarde een uit Ethiopië afkomstige vrouw die al lange tijd in Praag leeft tegen een Tsjechische journalist. ‘Maar nu word ik om de haverklap door de politie staande gehouden en naar mijn identiteitspapieren gevraagd’.

De woestijn in


Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid
Over Filip Bloem 6 Artikelen
Filip Bloem is historicus/freelance schrijver en werkt bij het Verzetsmuseum Amsterdam. Hij studeerde Geschiedenis en Duitslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en bracht een jaar aan de Karelsuniversiteit in Praag door. Van 2008 tot 2017 organiseerde Filip Bloem voor het Tsjechisch Centrum debatten en culturele evenementen. Hij schrijft regelmatig over de politiek en geschiedenis van Midden-Europa. In 2008 publiceerde hij een interviewboek over de Praagse Lente en in 2010 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op Bedachtzame revolutionairen, een proefschrift over oppositiebewegingen in Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije ten tijde van het communisme.
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie