Heroïek en patriottisme in Wit-Russisch oorlogsmuseum

Dit jaar is het op de kop af 75 jaar geleden dat Nazi Duitsland de Sovjet-Unie binnenviel. Vooral Wit-Rusland leed zwaar onder de oorlog en de Duitse bezetting. Bijna de gehele Joodse bevolking van Wit-Rusland werd vermoord. In totaal kwam één derde van de Wit-Russische bevolking om tijdens de Duitse bezetting. Het imposante complex van ‘Het Witrussisch staatsmuseum voor de geschiedenis van de Grote Patriottische Oorlog’ in de hoofdstad Minsk haalt alles uit de kast om te zorgen dat niemand de oorlog, het heroïsche verzet en de uiteindelijke overwinning van de Sovjets zal vergeten.

CBCA5DB8-DDD7-4918-B9C4-FD8DFCF75917In oktober 1944, toen de kruitdampen van de Tweede Wereldoorlog in Minsk amper waren opgetrokken en de stad van de Nazi’s was bevrijd, werd het museum al opgericht. In de hoogste regionen van de Communistische partij was enige weken voor de bevrijding een resolutie aangenomen die de oprichting goedkeurde. De partizaanse brigades,  ondergrondse Wit-Russische verzetsgroepen, die nog hevig streden voor hun vaderland, werden via radiogrammen nadrukkelijk verzocht om materiaal voor het museum veilig te stellen. In minder dan een jaar werden tienduizend items verzameld ten behoeve van de museumcollectie.

Door Michiel van Herpen

Michiel van Herpen is historicus en freelance journalist. Zijn specialisme is Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. In 2015 reisde hij naar Bosnië om een korte documentaire te maken over een gezin dat twintig jaar na de Bosnische oorlog een nieuw leven probeert op te bouwen. Deze korte documentaire is te zien via verspers. Op deze site staan ook andere artikelen van Michiel. Meer over Michiel op LinkedIn. Hij is ook te volgen op twitter.

Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid