Het nabije Verre Oosten

Filip Remunda op het Eastern Neighbours Film Festival. (foto: Iris Uffen)

Soms blijkt de beste oplossing dicht bij huis te liggen. Toen de Tsjechische filmmaker Filip Remunda besloot een film over het conflict in Oekraïne te maken en op zoek ging naar bruikbare contacten, kwam hij uiteindelijk uit bij zijn schoonmaakster. Tanya, een weduwe van middelbare leeftijd, komt uit een klein dorpje in het westen van Oekraïne en werkt al zeven jaar in het Praagse kantoorcomplex waar Remunda’s productiebedrijf huist. Eén keer per jaar gaat ze terug en ziet ze haar twee zoons, die bij hun grootouders opgroeien.

Voor Het nabije Verre Oosten reist Remunda met haar mee en komt zo ook in contact met Tanya’s familieleden in Oost-Oekraïne. Zonder partij te kiezen trekt hij met mensen aan beide kanten van de scheidslijnen op en laat zien hoe hun leven geleidelijk ontwricht wordt. De hoofdrolspelers in Remunda’s film zijn allesbehalve gepassioneerde nationalisten, maar veelal doodgewone mensen die zonder dat ze het willen het conflict in worden gezogen. Een bewuste keuze, vertelt Remunda in november op het Eastern Neighbours Film Festival in Den Haag, waar zijn film draaide. ‘Ik wil laten zien hoe gewone mensen door dit conflict geraakt worden. Films met politici, activisten en deskundigen zijn er al genoeg’.

Door Filip Bloem


Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid
Over Filip Bloem 6 Artikelen
Filip Bloem is historicus/freelance schrijver en werkt bij het Verzetsmuseum Amsterdam. Hij studeerde Geschiedenis en Duitslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en bracht een jaar aan de Karelsuniversiteit in Praag door. Van 2008 tot 2017 organiseerde Filip Bloem voor het Tsjechisch Centrum debatten en culturele evenementen. Hij schrijft regelmatig over de politiek en geschiedenis van Midden-Europa. In 2008 publiceerde hij een interviewboek over de Praagse Lente en in 2010 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op Bedachtzame revolutionairen, een proefschrift over oppositiebewegingen in Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije ten tijde van het communisme.
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie