In de ban van methanol

Boven de originele etiketten van het wodkamerk Lunar en tuzemák, een goedkope soort rum, onder de vervalste.

Waarin een klein land groot kan zijn. Tsjechen staan vooral bekend om hun liefde voor bier, maar door een recent schandaal rondom met methanol aangelengde alcohol -met 31 doden en tientallen zwaargewonden als gevolg- is de illegale handel in sterke drank in de schijnwerpers komen te staan.

door Filip Bloem

Voor het verkopen van alcohol is in Tsjechië geen aparte vergunning vereist, wat betekent dat iedereen die in het bezit is van een vergunning om levensmiddelen te verkopen ook sterke drank in de schappen mag hebben. Die liberale houding heeft geleid tot de verkoop van sterke drank in supermarkten, drogisten, krantenkiosken en tot voor Nederlandse begrippen bizarre aanbiedingen bij tankstations als: ‘bij minimaal twintig liter benzine twee blikjes bier gratis’. Controle is er nauwelijks.


Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid
Over Filip Bloem 8 Artikelen
Filip Bloem is historicus/freelance schrijver en werkt bij het Verzetsmuseum Amsterdam. Hij studeerde Geschiedenis en Duitslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en bracht een jaar aan de Karelsuniversiteit in Praag door. Van 2008 tot 2017 organiseerde Filip Bloem voor het Tsjechisch Centrum debatten en culturele evenementen. Hij schrijft regelmatig over de politiek en geschiedenis van Midden-Europa. In 2008 publiceerde hij een interviewboek over de Praagse Lente en in 2010 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op Bedachtzame revolutionairen, een proefschrift over oppositiebewegingen in Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije ten tijde van het communisme.
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie