Over Het Oostblokboek

‘Originele reisgids vol met verrassende sporen van het communistische verleden’ ****
– NRC Handelsblad

‘Wie zich lekker laat maken door Het Oostblokboek, springt meteen op
de trein naar Berlijn, en reist van daaruit verder oostwaarts voor
meer moois.’
– de Volkskrant

‘Prachtige beschrijvingen van monumenten, gedenkstenen en standbeelden
die ook thuisblijver veel informatie bieden.’
– Historisch Nieuwsblad

‘Een onmisbaar reisboek voor een verdwenen rijk. Zoveel meer dan een simpele
reisgids door Oost-Europa.’
– Cultureel Persbureau

‘Het Oostblokboek rocks!’
– lezer Hilbrand Rozema via Twitter

‘Dilemma: moet ik nou zuinig doen met dat heerlijke @Oostblokboek of gevoel volgen
en tot laatste pagina doorlezen?’
– lezer Henk Schroen via Twitter


Wat is Het Oostblokboek?

In Het Oostblokboek gaan zo’n twintig journalisten, schrijvers en historici op zoek naar wat er nog over is van het communistische verleden in Oost-Europa. Aan de hand van gebouwen en objecten – imposante standbeelden van arbeiders en boeren, Oost-Duitse Plattenbau, bunkers en typische ‘Oostblokhotels’ – vertellen zij het verhaal van de jaren achter het IJzeren Gordijn. Ze tonen de moeizame maar altijd fascinerende omgang met de communistische erfenis. Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding op het het betreffende land, geschreven door een expert.

Het Oostblokboek is zowel een boeiend leesboek als een rijk geïllustreerde en praktische reisgids. Het staat bomvol fraaie, eigenaardige en absurde objecten in Rusland, Oekraïne, Moldavië, de Baltische staten, Polen, Oost-Duitsland, Tsjechië en Slowakije, Hongarije, Albanië, Bulgarije, Roemenië, de landen van ex-Joegoslavië en Wit-Rusland. Alle beschreven plekken zijn gefotografeerd en voorzien van beknopte een bereikbaarheid-rating die de lezer in staat stelt om ook zelf een kijkje te gaan nemen.


Samenstelling & redactie boek: Hellen Kooijman en Guido van Eijck

Met bijdragen van Filip Bloem, Jan Willem Bos, Bertus Bouwman, Daphne Damiaans, René Does, Joost van Egmond, Guido van Eijck, Geert Groot Koerkamp, Runa Hellinga, Hans Hindriks,  Franka Hummels, Hellen Kooijman, Jeroen van Marle, Ekke Overbeek, Thijs Papôt, Albana Shala, Marijn Speth en Olaf Tempelman.

Met foto’s van Jan Banning, Alexander Borais, Frederik Buyckx, Nadezhda Chipeva, Nick Hannes, Jan Kempenaers, Marko Krojač (Marc Schneider), Willem Poelstra  en Ilya Rabinovich.


Een Oostblokboek bemachtigen

Het Oostblokboek is helaas nauwelijks meer verkrijgbaar, maar Donauhoofdredacteur Joost van Egmond heeft nog een doosje op zolder staan om weg te geven aan leden van donaustroom.eu. Stuur een gefrankeerde envelop om ‘m in te doen en ontvang Het Oostblokboek per kerende post.


Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid