Protesteren op 305 meter diepte: mijnwerker ketent zich vast in Belarus

Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Uit protest tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko en het geweld waarmee de oproerpolitie demonstranten te lijf gaat in Belarus (Wit-Rusland), ketende mijnwerker Joeri Korzoen zich begin september met handboeien vast in een 305 meter diepe mijnschacht. 

Korzoen draaide in een mijn in Soligorsk een nachtdienst voor kaligigant Belaruskali, een van de grootste (staats)bedrijven van het land. Hij vroeg zijn collega’s een verklaring te overhandigen aan de directeur van zijn werkgever. Daarin stond:

Ik, Joeri Korzoen, informeer mijn werkgever over de start van mijn protest vanaf 10 september 2020, omdat ik het er niet mee eens ben dat het management van het bedrijf directe druk uitoefent op arbeiders die zich verzetten tegen het volgende:

  1. Vervalste verkiezingsresultaten
  2. Mishandeling, geweld en marteling van vreedzame burgers door de autoriteiten
  3. Het begin van juridisch verzuim in Belarus

Ik eis dat er onmiddellijk een einde komt aan de intimidatie en het ontslag van arbeiders, ik eis dat alle leden van het stakingscomité worden vrijgelaten, dat de ontvoeringen van burgers door onbekende personen stopt en ik eis dat er een einde komt aan het fysieke geweld tegen vreedzame demonstranten. Ook eis ik het ontslag van de heer Loekasjenko, die illegaal op zijn post zit. Ik voer deze staking in eigen persoon uit, mijn mentale toestand is prima, en het protest is vreedzaam. Ik ben niet van plan om mezelf of anderen lichamelijk letsel toe te brengen of om zelfmoord te plegen. 

Joeri Korzoen. 

Om 10.00 uur ‘s ochtends daalden speciale eenheden in de mijnschacht af en sneden ze Korzoens handboeien los. Ze geleidden hem naar de eerste hulp, waar Korzoen een CT-scan onderging. Ondertussen marcheerden de mijnwerkers naar het ziekenhuis om hun collega te steunen en ook andere Belarussen mobiliseerden zich om zich solidair te verklaren met de activist. Op een van hun spandoeken stond: “We staan niet toe dat het regime het fascisme nieuw leven inblaast.”

Nadat Korzoen het ziekenhuis had verlaten, keerde hij terug naar de werkplaats van Belaruskali. Hij kwam echter niet meer binnen. Zijn pas was geblokkeerd. Aan TUT.by heeft Korzoen laten weten dat hij ieder moment ontslag verwacht.

Avatar
Over Gijs Freriks 12 Artikelen
Gijs Freriks (Oldenzaal, 1993) is journalist. Hij studeerde journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en Russian & Eurasian Studies aan de European University in Sint-Petersburg.
Contact: Twitter