Studeren tegen de vooroordelen in

Roemenie, school Roma bijscholing in Timisoara

Statistieken over het onderwijs van Roma zijn om moedeloos van te worden. In Servië maken de meeste kinderen niet eens de basisschool af. Maar de paar jongeren die wel doorleren beginnen een aanstekelijke voorbeeldfunctie te krijgen.

 

  • Door Joost van Egmond

Dragana Memisević en Aleksandar Usković snappen elkaar. Beiden komen uit Niš, een stad in Zuid-Servië. Bovenal delen zij een Roma-afkomst. Ze kennen de discriminatie van hun bevolkingsgroep, en de zelfgekozen afzondering waarmee veel Roma die discriminatie beantwoorden.

Ze trekken veel samen op, op de campus in het provinciestadje Blace. Dragana studeert er voor douanier, Aleksandar doet informatietechnologie. Blace is een onwaarschijnlijke plaats voor een universiteit. De faculteiten hier zijn een brokstuk van de Servische Universiteit van Pristina, die na de afsplitsing van Kosovo zijn toevlucht zocht in naburige steden onder Servische controle. Het slaapstadje is weinig voorbereid op studenten, en al helemaal niet op Roma-studenten.

Van de 100.000 Roma in Servië ziet naar schatting iets minder dan één procent ooit een universiteit

Het is een understatement dat Roma zelden studeren. Een recente steekproef wees uit dat nog geen twintig procent van de Europese Roma überhaupt naar een middelbare school gaat. Die halen lang niet allemaal hun diploma. Van de minimaal 100.000 Roma in Servië doet naar schatting iets minder dan één procent ooit een studie.


Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid
Over Joost van Egmond 42 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Hij begrijpt nogal veel van wat zich afspeelt in Zuid-Oost-Europa en treedt geregeld op als balkandeskundige. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014) Sinds 2016 is Joost hoofdredacteur van Donau.