Voorbeeldland Bulgarije?

De chauffeur stuurt zijn zilverkleurige Mercedes naar het midden van de snelweg om de grote plassen aan de zijkanten te vermijden. Dat kan gemakkelijk, want hier, op de E87, die van het Turkse Edirne naar de Bulgaarse grens loopt, is geen auto te zien. Een paar kilometer verderop ligt Malko Tarnovo, de grensovergang met Bulgarije. De witte slagbomen zijn nog net zichtbaar in de grijze mist. Ze gaan open voor een enkele Bulgaar die in Turkije goedkoop boodschappen heeft gedaan. Verder is het opmerkelijk stil.

Door Hellen Kooijman

Dit is een geactualiseerde bewerking van een artikel dat in november 2015 verscheen in De Groene Amsterdammer. De foto’s zijn van de Bulgaarse fotografe Nadezhda Chipeva.

Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid
Over Hellen Kooijman 2 Artikelen
Drs. Hellen Kooijman studeerde Oost-Europese Studies en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hellen is freelance journalist. Ze maakte radiodocumentaires voor de Humanistische Omroep (HUMAN) en schrijft artikelen en interviews voor kranten en tijdschriften. Haar specialisatie is Bulgarije, waar zij kind aan huis is geworden. In 2006 verscheen haar boek In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa. Hellen was samensteller van Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Ze was hoofdredacteur van Donau van 2012 tot 2016, nu redacteur.