Welke Wit-Rus wil nu terug naar de Sovjettijd?

Interview

(foto: Igor Svabodin)

De Wit-Russische dissident Andrei Sannikov was onlangs even in Nederland. Een interview over de hete adem van de KGB in eigen land en voormalige KGB-gevangenissen als toeristentrekpleister aan de andere kant van de grens.

Door Daphne Damiaans

Hoe ziet Ostalgie eruit in een land dat na de val van Sovjet-Unie binnen enkele jaren in een dictatuur veranderde? ‘Buitenstaanders zien het vaak als een soort Sovjet-Unie attractiepark,’ schreef The Guardian in november 2012 over Wit-Rusland. Een plek waar de harde hand nog altijd voelbaar is, in combinatie met een summiere vooruitgang en toch ook nog stalinistische architectuur. Maar hoe is het voor de Wit-Russische bevolking zelf, kennen zij het gevoel van Ostalgie?

Andrei Sannikov (1954, Minsk) was medeoprichter van Charta 97. Hij nam begin jaren negentig deel aan de Wit-Russische regering, maar trad in 1996 uit protest af als viceminister van Buitenlandse Zaken. Bij de verkiezingen van 2010 was hij de belangrijkste concurrent van zittend president en dictator Aljaksandr Loekasjenka, die tijdens de Sovjettijd aan het hoofd stond van een sovchoz, een collectieve staatsboerderij, en die in 1994 via democratische verkiezingen aan de macht kwam. Vlak hierna werd hij vastgezet in een KGB-gevangenis in Minsk. Nadat hij in april 2012 gratie kreeg van president Loekasjenka, vertrok hij uit Wit-Rusland. Hij woont op dit moment in Warschau, Polen.


Als u inlogt kunt u verder lezen


Nog geen lid van Donau?
Registreer hieronder en lees direct alles op Donau. Gratis.

gratis lid