30 jaar corruptie in Moldavië

Tentoonstelling “Corruptie in de Republiek Moldavië. 30 jaar strijd” in het National Historisch Museum (Foto: Frank Elbers)
Tentoonstelling “Corruptie in de Republiek Moldavië. 30 jaar strijd” in het National Historisch Museum (Foto: Frank Elbers)
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Chișinău — Deze week is het dertig jaar geleden dat de Sovjet Unie werd ontbonden. Op 25 december 1991 trad Michael Gorbatsjov af als politiek leider en droeg zijn presidentiële macht, en de codes van het nucleaire wapenarsenaal, over aan Boris Jeltsin, president van de Russische Federatie. De dag erna erkende de Opperste Sovjet de onafhankelijkheid van alle voormalige Sovjet-republieken en daarmee was het einde van de Sovjet Unie een feit. Moldavië was een van die republieken.

Dit heuglijke feit wordt in Moldavië niet of nauwelijks gememoreerd — het land verklaarde zich immers al na de augustus-coup onafhankelijk. Toch gaat deze ingrijpende gebeurtenis in de Moldavische hoofdstad Chișinău niet helemaal onopgemerkt voorbij. Een unieke tentoonstelling in het National Historisch Museum van Moldavië heeft namelijk dertig jaar corruptie als thema. 

De keuze voor dertig jaar is een bewuste. Het geeft aan dat de hedendaagse corruptie in Moldavië zijn wortels heeft in de oude Sovjet Unie. Ondanks die historische last zijn er inmiddels grote stappen gezet in het aanpakken van corruptie, met name sinds de verkiezing van president Maia Sandu.

“Corruptie in de Republiek Moldavië. 30 jaar strijd” (Foto: Frank Elbers)De tentoonstelling geeft een tijdlijn van de geschiedenis van de Republiek Moldavië, die talloze corruptiepraktijken, witwassen van geld en misbruik in openbare ambten combineert met de anticorruptie-geest in de samenleving, in de pers, op onderzoeksredacties, bij maatschappelijke organisaties, en protestbewegingen.

De expositie bevat documenten, foto’s, spotprenten, brieven en getuigenissen van mensen die jaar in jaar uit en stap voor stap corruptie aan de kaak hebben gesteld; evenals discussies over transparantie, respect voor grondrechten en het recht op informatie, inclusief WOB verzoeken.

De tentoonstelling is georganiseerd door Ziarului de Gardă, een krant die zich op onderzoeksjournalistiek richt en veel over corruptie bericht en inmiddels het meest gelezen dagblad van Moldavië is — digitaal en in print.

“Corruptie in de Republiek Moldavië. 30 jaar strijd”, geopend op 9 december, de Internationale Dag tegen Corruptie, trok zoveel bezoekers dat de tentoonstelling is verlengd tot het einde van het jaar.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 43 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.