39.399 Esten onderteken petitie tegen “massa-immigratie”

EKRE houdt anti-massa-immigratiebijeenkomst in Toompea, Estland (Bron: ERR News)
EKRE houdt anti-massa-immigratiebijeenkomst in Toompea, Estland (Bron: ERR News)
Geschatte leestijd: 2 minuten

Riga – Gisteren heeft de Estse Conservatieve Volkspartij EKRE bij het parlement een petitie ingediend tegen massa-immigratie. De petitie eist een referendum over het immigratie- en vluchtelingenbeleid van de regering, meldde de Estse publieke omroep ERR.

EKRE zit in de oppositie en is met zeven (van de 101) zetels de kleinste van de zes partijen die vertegenwoordigd zijn in de Riigikogu, het Estse parlement. Mart Helme, de voorzitter van EKRE, vertelde ERR dat zijn partij afgelopen zomer was begonnen met het verzamelen van handtekeningen, nadat de Europese Commissie haar controversiële herplaatsingsprogramma voor vluchtelingen had geïntroduceerd.

In het kader van de EU-herplaatsingsregeling zal Estland, met 1,3 miljoen inwoners, tegen eind 2017 302 asielzoekers opnemen – een fractie van de 160.000 vluchtelingen die EU-lidstaten hebben afgesproken om de komende twee jaar uit Griekenland en Italië te halen. Tot op heden heeft Estland 19 Iraakse en Syrische vluchtelingen uit Griekenland opgenomen.

Vorig jaar was de immigratie voor het eerst sinds de hernieuwde onafhankelijkheid van Estland in 1991 groter dan de emigratie. Volgens Statistics Estonia immigreerden in 2015 15.413 personen naar en 13.003 personen emigreerden uit Estland. De meerderheid van de migranten – 52% van de immigranten en 69 % van de emigranten – waren burgers van Estland. Oekraïners, Russen en Finnen behoren tot de grootste niet-Estse migranten.

Samen met Hongarije, Tsjechië, Polen en Denemarken hebben de Baltische staten zich verzet tegen het EU-beleid om vluchtelingen – niet immigranten – op basis van quota te verdelen. Gezien deze weerstand wordt nu verwacht dat de Europese Commissie volgende maand een definitief voorstel voor het hervormde gemeenschappelijk Europees asielstelsel zal presenteren, dat geen quota meer zal bevatten.

Samen met de petitie heeft de parlementaire fractie van EKRE een wetsontwerp ingediend waarin wordt opgeroepen tot een referendum op 23 april 2017. Zij zou de kiezers willen vragen: “Bent u het ermee eens dat de Republiek Estland deelneemt aan de herverdeling van immigranten die aankomen in de Europese Unie? ”

De vraag is: welke “herverdeling” en welke “immigranten”?

Frank Elbers
Over Frank Elbers 40 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.