Over Donau

Donau is een platform over cultuur en politiek in Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraïne en van Albanië tot Rusland. Als enige platform over Midden- en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.

Donau wordt gemaakt door de auteurs zelf, die op eigen titel originele artikelen en (bewerkingen van) eerder gepubliceerd werk op het platform zetten. Een groep beheerders ondersteunt hen hierbij door de site toegankelijk te houden en te ordenen.

Donau claimt geen rechten op werk dat hier gepubliceerd wordt. Alle rechten blijven bij de auteurs. Voor informatie over mogelijke doorplaatsing verwijzen wij u graag door naar hen.

Wilt u per email op de hoogte worden gehouden van nieuwe artikelen op Donau? (maximaal 15 mails per jaar)

Volg Donau

Publiceer op Donau

De redactie verwelkomt ingezonden artikelen. Ook (variatie op) kopij die eerder elders is verschenen is van harte welkom, zolang de rechten maar bij de auteur liggen. Ons gaat het om een breed aanbod van kwaliteitsjournalistiek en wetenschap dat ons publiek inzicht biedt in de regio. De redactie staat ook volop klaar om in een vroeg stadium mee te denken over invalshoeken en om schrijvers op weg te helpen.

Voor meer informatie, stuur een email naar de redactie.

De redactie

Dr. Filip Bloem is freelance schrijver en projectmedewerker bij het Tsjechisch Centrum. Hij studeerde Geschiedenis en Duitslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en bracht een jaar aan de Karelsuniversiteit in Praag door. Voor het Tsjechisch Centrum organiseert Filip debatten en culturele evenementen en hij schrijft regelmatig over de politiek en geschiedenis van Midden-Europa. In 2008 publiceerde hij een interviewboek over de Praagse Lente en in 2010 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op Bedachtzame revolutionairen, een proefschrift over oppositiebewegingen in Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije ten tijde van het communisme.
Frank Elbers is freelance journalist en onderzoeker in Boekarest. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Frank is hoofdredacteur van Donau sinds 2023.
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Joost was van 2016 tot 2023 hoofdredacteur van Donau.
Guido van Hengel is historicus en schrijver van non-fictie. Hij was één van de oprichters van Platform Spartak en Tijdschrift Donau (de papieren versie). Hij promoveerde in 2017 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over de Bosnische studentennetwerken in het Oostenrijks-Hongaarse rijk.
Drs. Julia Koster studeerde Journalistiek en Oost-Europese Studies. Ze bracht veel tijd door in Zuid-Oost Europa, vooral in Servië, haar tweede thuis. Ze schreef als freelance journaliste over het uiteenvallen van Joegoslavië. Ze was programma manager Mensenrechten bij het Nederlands Helsinki Comité en eindredacteur van het Engelstalige tijdschrift Security and Human Rights. Tegenwoordig is zij werkzaam bij Free Press Unlimited en richt zij zich op het ondersteunen van onafhankelijke media en journalisten in conflictgebieden.
Marjolein Koster is freelance journalist en focust zich op de Westelijke Balkan. Na een tijdje in Bosnië te hebben gewoond reist ze nu heen en weer tussen Nederland en de regio om menselijke verhalen te maken over thema's als mensenrechten, politiek, feminisme, milieu en klimaat.
Christie Miedema heeft een bijzondere interesse in Midden- en Oost-Europa, mensenrechten, sociale bewegingen en migratie. In 2015 promoveerde ze op de dissertatie Vrede of Vrijheid?, over Westerse linkse organisaties en hun contacten met de oppositie in Polen in de jaren tachtig. Ze werkt als historica aan een project over Amnesty International achter het IJzeren Gordijn. Daarnaast werkt ze voor Clean Clothes Campaign en op vrijwillige basis voor Amnesty Nederland en Libereco – Partnership for Human Rights. Haar artikelen over Oost-Europa schrijft ze op persoonlijke titel en verzamelt ze op haar weblog middenineuropa.
Charlotte van Rooden is historica en literair vertaler uit het Roemeens en uit het Duits. Ze heeft twee romans vertaald van auteurs uit de Republiek Moldavië en werkt momenteel aan een vertaling van een nieuwe roman uit het Roemeens. Daarnaast heeft ze een non-fictie boek vertaald uit het Duits voor Atlas Contact en vertalingen van korte verhalen en fragmenten gepubliceerd in Terras, Deus Ex Machina, Kluger Hans, en PLUK. Ze werkt als docente Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Boekarest.  
Daan de Vries is slavist en freelance journalist bij kennisplatform Raam op Rusland en de Volkskrant. Hij studeerde onder meer Slavische Talen en Culturen aan de Universiteit van Amsterdam met Russisch en Pools als hoofdvakken.
Mastodon