Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.
De nieuwe burgemeester van Boekarest heeft het gehad met de verkeerscongestie. Na Moskou, Istanboel en Kyiv heeft zijn stad het meeste verkeer in Europa. Volgens de TomTom Traffic Index zitten inwoners van de hoofdstad van Roemenië 48% meer in het verkeer dan nodig is, oftewel 218 uur per jaar.
Burgemeester Nicuşor Dan wil dat veranderen.
Onder zijn voorganger, de sociaaldemocrate Gabriela Firea, is weinig gedaan om de verkeerscongestie te verminderen. Haar enige wapenfeit is een subsidie van 500 RON (ongeveer 100 Euro) voor inwoners die een fiets aanschaffen. Daar maakten bucurestenii zo graag gebruik van dat het geld snel op was maar het aantal fietskilometers nam er nauwelijks door toe. Firea zal vooral de geschiedenis ingaan als de burgemeester die zonder bewijs claimde dat Boekarest zo’n groot verkeersprobleem heeft omdat de stad bijna twee keer zoveel inwoners heeft als het officiële inwonertal van 2.2 miljoen — voornamelijk ongeregistreerde studenten en migranten — die alle overlast verklaren.
De wiskundige en burgeractivist Nicuşor Dan, gekozen namens de rechts-liberale PNL-USR-PLUS alliantie, gaat het dus anders aanpakken. Nog geen maand na zijn verkiezing maakte hij bekend dat hij de hulp heeft ingeroepen van Michael Horodniceanu, een in Roemenië geboren ingenieur die in de jaren tachtig als wethouder van verkeer in New York een revolutie teweegbracht.
Horodniceanu, “traffic commissioner” van New York City van 1986-1990 en momenteel professor en hoofd van de afdeling civiele en stedelijke bouwkunde aan New York University, vertelde de lokale nieuwszender Digi24 dat de de eerste veranderingen niet veel investeringen vergen, maar tijd en organisatie. Het openbaar vervoersnetwerk en parkeren moeten worden aangepast om de doorstroming te verbeteren.
“De huidige trend is voorrang te geven aan voetgangers die gebruik maken van wat wij actief vervoer noemen, zoals fietsen of zelfs wandelen”, zei hij, en niet aan auto’s. Volgens Horodniceanu is het belangrijk om de busdiensten te verbeteren en meer fietspaden aan te leggen in Boekarest.
Horodniceanu doet zijn advieswerk pro-bono, in ruil voor het opfrissen van zijn roestig Roemeens, wat hij nauwelijks gesproken heeft sinds hij begin jaren ’60 van het communistische Roemenië naar Israël verhuisde en vervolgens naar de Verenigde Staten.