Bulgarije weigert Russische anti-oorlogsactivist uit te leveren aan Poetin

Still picture from video. Forty-six-year-old Russian national Alexey Alchin, who has been living in Varna for eight years and has a stable business in Bulgaria, protested Putin's war in Ukraine by publicly burning his Russian passport. [OffNews]
Still picture from video. Forty-six-year-old Russian national Alexey Alchin, who has been living in Varna for eight years and has a stable business in Bulgaria, protested Putin's war in Ukraine by publicly burning his Russian passport. [OffNews]
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Bulgarije heeft al eeuwen een bijzondere band met Rusland. Maar sinds de Russische invasie van Oekraïne staat de relatie tussen de oude bondgenoten onder druk. Een Bulgaarse rechtbank oordeelde vorige week dat een Russische anti-oorlogsactivist niet aan Poetin’s regime mag worden uitgeleverd. 

Alexey Alchin is een Russische zakenman die al ruim vijf jaar in de Bulgaarse kustplaats Varna woont en werkt. Uit protest tegen de Russische invasie van Oekraïne stak hij zijn Russisch paspoort in brand. Prompt werd door de autoriteiten in Rusland een zaak tegen hem aangespannen wegens grootschalige belastingontduiking. Moskou verzocht om uitlevering van Alchin en het Bulgaarse parket bracht de zaak snel voor de rechtbank.

Een rechtbank in Varna oordeelde begin augustus dat Alchin moest worden uitgezet. Hij werd in hechtenis gehouden en algemeen werd verwacht dat de uiteindelijke beslissing van het hof van beroep de uitspraak zou bevestigen. Maar daar stak het hof van beroep afgelopen donderdag een stokje voor. Gezien Bulgarije’s eerdere staat van dienst, en de relatie met Rusland, is deze uitspraak nogal verrassend. Hoewel het nog wachten is op de motivering van het besluit, is het vonnis veelzeggend voor de verslechterende relatie met Rusland.

Bulgarije heeft in juni zeventig Russische diplomaten uitgezet. Dat besluit werd genomen door premier Kiril Petkov. Zijn regering wendde zich af van Poetin na de invasie en overwoog zelfs wapenleveranties aan Oekraïne. Nadat Gazprom stopte met gasleveringen aan Bulgarije omdat Sofia weigerde in roebels te betalen, wist Petkov als alternatief LNG leveringen uit de Verenigde Staten te regelen. Inmiddels is Petkov’s regering ten val gebracht en zit er sinds juli een interim-regering in Sofia die zich, samen met de Russisch-gezinde president Rumen Radev, weer veel vriendelijker opstellen jegens Moskou en zelfs weer met Gazprom gaan onderhandelen over hervatten van gasleveringen, wat tegen EU besluiten ingaat.

Op 2 oktober zijn er in Bulgarije parlementsverkiezingen. Corruptiebestrijding, de hoge energieprijzen en de relatie met Rusland worden de belangrijkste thema’s in aanloop naar de verkiezingen. Petkov wil met dezelfde coalitie verder regeren en zal de Bulgaren herinneren aan de successen van zijn regering, totdat die deze zomer tamelijk knullig sneuvelde. Hij zal kiezers ervan willen overtuigen dat zij onder leiding van zijn “Wij Gaan Door Met De Veranderingen” partij het beste af zijn. Mocht hem dat lukken dan is de kans groot dat de historisch goede banden met Rusland definitief verleden tijd zijn.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 38 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.