Dansen tegen de regering in de straten van Tbilisi

Demonstranten dansen in de straten van Tbilisi, Georgië (Foto: Mzia Saganelidze/RFERL)
Demonstranten dansen in de straten van Tbilisi, Georgië (Foto: Mzia Saganelidze/RFERL)
Geschatte leestijd: 2 minuten

“Dit land is van ons,” schreeuwden duizenden dansende jongeren op zaterdag 12 mei in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. De avond ervoor was de gewapende oproerpolitie dansclubs binnengevallen en had acht feestgangers gearresteerd op verdenking van drugshandel. Direct na de arrestaties hadden zich honderden demonstranten verzameld voor het Parlement en zaterdagavond was het vreedzame protest uitgegroeid tot een groot technodansfeest met tienduizenden jongeren. Volgens de dansende demonstranten was de politie-actie vooral bedoeld om angst te zaaien.

De protesten kwamen ten einde toen rechtsextremisten op zondagavond 13 mei zich tegen de dansers keerden en de oproerpolitie hun moest weerhouden de techno-demonstranten aan te vallen.

Met de slogan “We zullen samen dansen, we zullen samen vechten” hebben de demonstranten zich verenigd in de beweging ‘Voor onze vrijheid’. Ze willen niet alleen hun onvrede uiten over het harde politie-optreden, maar eisen ook het vertrek van de premier en de minister van Binnenlandse Zaken.

Hoewel de dansende jongeren het grootste deel van het protest vormden afgelopen weekend, zeggen activisten dat de protesten niet alleen over muziek en drugs gaan. “We moeten laten zien dat de macht in onze handen ligt, in handen van degenen die vrijheid willen”, liet organisator Beka Tsikarishvili de protesterende menigte weten, aldus Reuters. De jonge Georgiërs zeggen dat ze op 19 mei in de straten van Tbilisi terugkomen als hun eisen niet worden nagekomen, meldde RFE/RL. Tsikarishvili zei dat de protesten zullen worden hervat als de regering haar misplaatste en hardhandige anti-drugsaanpak niet verandert.

Bassiani, een van de clubs die werd overvallen, gaf op Facebook toe dat vijf jonge mensen door drugsgebruik zijn overleden. De club zegt actie te ondernemen tegen drugsgebruik en verwerpt de suggestie dat de club betrokken is bij drugshandel. Volgens Bassiani worden de drugsdoden gebruikt voor een lastercampagne om dansclubs te sluiten.

Duizenden Europees georiënteerde jonge Georgiërs willen een meer cultureel liberale toekomst. Zij groeiden op in de jaren na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie, tijdens de turbulente politieke periode waarin Georgië zich van Moskou afwendde en naar Europa keerde. In 2008 werd die afgesloten door de korte oorlog van Georgië met Rusland in 2008 – maar de veranderingen hebben duidelijk geleid tot wrijving tussen liberale jongeren en culturele conservatieven.

Een Engelse versie van dit artikel verscheen eerder in Muftah Magazine.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 40 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.