De markten gaan weer open

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een van de grootste raadsels van Servië is altijd hoe veel gezinnen overleven op een paar honderd euro per maand, met supermarktprijzen die globaal vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Een deel van het antwoord is de markt, waar de prijzen een stuk lager liggen. Bovendien is het natuurlijk ook de manier hoe veel kleine producenten die niet kunnen leveren aan de grote winkelketens hun paar honderd euro verdienen

En juist die markten waren de afgelopen weken op last van de overheid gesloten, om besmetting met Covid-19 te voorkomen. Servië was veroordeeld tot de supermarkt.

De logica achter de maatregel is wel in te zien. Het aantal handen dat de gemiddelde appel aanraakt is aanzienlijk. De passages op de marktpleinen zijn doorgaans ook miniem, voorzichtig manouvreren was altijd al vereist als je niet in een innige omhelzing met de klant naast je wilt belanden.

De markt in Zemun. Probeer hier maar eens te anderhalvemeteren, laat staan de twee meter afstand die in Servië de aanbevolen norm is.

Het lukt dan ook niet altijd om afstand te houden op de kleine ruimte, ondanks de overvloedige hoeveelheden plastic die verkopers ertegenaan gooien om althans een gevoel van afstand te creëren. Maar de markten langer dichthouden bleek economisch geen optie. Teveel mensen zijn ervan afhankelijk, zowel kleine producenten als consumenten.

Joost van Egmond
Over Joost van Egmond 49 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Sindsdien treedt nog wel een op als deskundige hier en daar. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Stookt zijn rakija zo veel als mogelijk zelf.