Dichtbij de Donau #1: Een middag over de Hongaarse dichter Miklós Radnóti

Dichtbij de Donau (afbeelding: Guido van Hengel)
Geschatte leestijd: 2 minuten

Beste Pegasus- en Donau-vrienden,

Met veel genoegen nodigen de redactie van Donau en de auteurs en Boekhandel Pegasus je uit voor de boekpresentatie van:

Dichtbij de Donau §1: Een middag over de Hongaarse dichter Miklós Radnóti

De presentatie vindt plaats op vrijdag 13 oktober bij Pegasus Boekhandel (Singel 367, Amsterdam).

Programma:
16.30 uur: Inloop en welkom
16.45 uur: Guido van Hengel in gesprek met de vertalers Arjaan van Nimwegen en Orsolya Réthelyi
17.30 uur: Vragenronde voor publiek
Napraten met een drankje

Miklós Radnóti
Miklós Radnóti

Miklós Radnóti (1909-1944) wordt beschouwd als één van de grootste moderne dichters van Hongarije. Pas zeer recentelijk is zijn werk in het Nederlands vertaald. In 2021 publiceerde uitgeverij Van Oorschot Het schriftje uit Bor – een aangrijpend document uit de mondiale Holocaust-literatuur, waarin Radnóti dicht over zijn dwangarbeid in de kopermijn van Bor (Servië) en tevens zijn eigen dood in vers voorspelt. Afgelopen jaar verscheen nog de bloemlezing Nachthemel, waak, samengesteld en vertaald door Arjaan van Nimwegen en Orsolya Réthelyi.

Donau-redacteur Guido van Hengel gaat in gesprek met de vertalers Arjaan van Nimwegen en Orsolya Réthelyi, die zullen vertellen over het werk van Radnóti, zijn tragische dood, en de taal, thematiek en de cadans van zijn gedichten. Ook zal er voordracht zijn, uiteraard in het Hongaars en in het Nederlands.

Donau is al bijna twintig jaar hét Nederlandstalig platform over Midden- en Oost-Europa. Pegasus is specialist op het gebied van Russisch en andere Oost- en Midden-Europese talen & culturen, met een uitgeverij, een boekwinkel en een eigen import uit de betreffende landen. Met de serie Dichtbij de Donau willen Pegasus en Donau meer aandacht genereren voor dichters uit de kleine Midden-Europese talen, en hun vertalers uiteraard.

Lees de recensie van Het schriftje uit Bor op Donau.

Wij hopen je 13 oktober te kunnen verwelkomen. Graag horen wij via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch (020 623 11 38) of je aanwezig zult zijn.

Met vriendelijke groet,
de medewerkers van Pegasus & redactie Donau

Avatar
Over redactie Donau 182 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.