Dichtbij de Donau #2: Een middag over de Roemeense dichter Paul Celan

Dichtbij de Donau (afbeelding: Guido van Hengel)
Geschatte leestijd: 2 minuten

Beste Pegasus- en Donau-vrienden,

Met veel genoegen nodigen de redactie van Donau en de auteurs en Boekhandel Pegasus je uit voor:

Dichtbij de Donau §2: Een middag over de Roemeense dichter Paul Celan

De presentatie vindt plaats op vrijdag 5 januari bij Pegasus Boekhandel (Singel 367, Amsterdam).

Programma:
16.30 uur: Inloop en welkom
16.45 uur: Frank Elbers in gesprek met Mira Feticu en Ton Naaijkens
17.30 uur: Vragenronde voor publiek
Napraten met een drankje

Paul Celan, pasfoto 1938
Paul Celan, pasfoto 1938

Paul Celan (1920-1970), geboren in Cernăuți, Roemenië, als Paul Antschel, was een Roemeense dichter en vertaler, een van de belangrijkste Duitstalige dichters van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn poëzie kenmerkt zich door een ingewikkelde en cryptische stijl die afwijkt van poëtische conventies. Op 19 december verschijnt bij uitgeverij Athenaeum – Polak & van Gennep Paul Celan. Verzameld Werk – vertaald door Ton Naaijkens.

Donau-hoofdredacteur Frank Elbers gaat in gesprek met vertaler en winnaar van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs Ton Naaijkens en schrijver Mira Feticu, auteur van o.a. Al mijn vaders en Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. Zij zullen vertellen over het werk van Celan, de taal, thematiek en cadans van zijn gedichten en zijn plaats in de Europese literatuur. Dichter en voordrachtkunstenaar Anne Bosveld zal enkele van Celan’s gedichten voordragen.

Donau is al bijna twintig jaar hét Nederlandstalig platform over Midden- en Oost-Europa. Pegasus is specialist op het gebied van Russisch en andere Oost- en Midden-Europese talen & culturen, met een uitgeverij, een boekwinkel en een eigen import uit de betreffende landen. Met de serie Dichtbij de Donau willen Pegasus en Donau meer aandacht genereren voor dichters uit de (kleine) Midden-Europese talen, en hun vertalers uiteraard.

Wij hopen je 5 januari te kunnen verwelkomen. Graag horen wij via winkel@pegasusboek.nl of telefonisch (020 623 11 38) of je aanwezig zult zijn.

Met vriendelijke groet,
de medewerkers van Pegasus & redactie Donau

Avatar
Over redactie Donau 182 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.