Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.
Buzău — ‘Ik denk dat van gemiddeld 600 kg per hectare de zonnebloem nu voor ruim negentig procent aangetast is en de maïs zonder enige twijfel honderd procent’, zegt Gheorghe Calotă, een boer in de gemeente Balta Albă in het oosten van Roemenië. ‘De situatie is nijpend.’
Extreem weer veroorzaakt ongekende schade aan de landbouw in Roemenië, dat samen met Oekraïne de graanschuur van Europa is. Door gevoelstemperaturen van boven de vijftig graden op grondniveau verdrogen de planten die hier en daar nog groen zijn in slechts enkele dagen. Zonnebloem- en maïsgewassen worden zwaar getroffen door hitte en droogte.
Er valt dit jaar extreem weinig neerslag op de vlakte van de oostelijke provincie Buzău. De droogte, die al ruim vier jaar aanhoudt, vernietigt niet-geïrrigeerde gewassen voordat ze vrucht dragen. Zonnebloemen zijn nog niet eens half zo hoog als ze nu hadden moeten zijn. Hetzelfde geldt voor maïs.
‘We liggen al vier jaar onder vuur’, vertelt Liviu Bărăgan, burgemeester van het nabij gelegen Vâlcelele en zelf ook boer. ‘De droogte houdt aan, een zeer agressieve bodemdroogte. Als God wil dat het volgend jaar regent, laten we dan geld hebben, laten we opnieuw zaaien.’ Boeren zeggen dat 2024 het ergste in dertig jaar zal zijn en dat de extreem lage graanprijzen hen op de rand van een faillissement duwen. Het ministerie van Landbouw heeft aangekondigd dit jaar droogtecompensatie te zullen verlenen, in totaal tussen de 500 en 600 miljoen euro. Elke boer krijgt tussen de 200 en 250 euro voor een hectare gewassen die door droogte zijn vernietigd.
Maar er zijn ook structurele oplossingen in zicht. Geïnspireerd door soortgelijke initiatieven in Israël en de Verenigde Staten is een proefproject gestart dat voorziet in het gebruik van water uit de zuiveringsinstallatie van de provinciehoofdstad Buzău voor de irrigatie van ongeveer 30.000 hectare landbouwgrond. Groente- en graangewassen zouden in de toekomst in vijf gemeenten in de provincie tijdens hittegolven kunnen worden geïrrigeerd met semi-gezuiverd water uit het rioleringsnetwerk. Om het afvalwater van de zuiveringsinstallatie naar de landbouwgronden te transporteren, zal een netwerk van kanalen, reservoirs en ondergrondse leidingen moeten worden aangelegd.
De uitvoering van de werkzaamheden laat echter nog even op zich wachten. ‘Ongeveer twee jaar, maximaal twee en een half jaar vanaf nu’, aldus irrigatiespecialist Nicolae Mărăcine.