Een standbeeld voor Michael Jackson

filmrecensie

Geschatte leestijd: 2 minuten
15776_Spomenik Majklu DžeksonuDarko Lungulov 
Spomenik Majklu Džeksonu 
95 minuten Papa Films

De stad Mostar heeft een standbeeld voor kung-fu acteur Bruce Lee; het noord-Servische gehucht Banatski Sokolac wijdde er één aan muzieklegende Bob Marley. Maker Darko Lungulov hoefde dus niet ver te zoeken voor inspiratie voor zijn film Spomenik Majklu Džeksonu” (“Een standbeeld voor Michael Jackson”).

Recensie door Joost van Egmond

Een lusteloos stadje in Servië probeert daarin aan de vergetelheid te ontkomen door als eerste een standbeeld van de koning van de pop te plaatsen. De hindernisbaan om dat te bereiken voert de kijker langs alle problemen van het hedendaagse Servië. Van emigratie tot corruptie.

Een standbeeld voor Michael Jackson” staat stevig in een traditie van Joegoslavische zwarte-humor films. Wie eerder klassiekers zag als “Gori Vatra” (in Nederland ook bekend onder de Engelse titel “Fuse”) of het recentere “Parada” zal niet van zijn stoel vallen van de originaliteit van de film.

Maar als dat een zwakte is, wordt het ruimschoots goedgemaakt door de sterke invulling van dit beproefde concept. Politieke incorrectheid – “Michael Jackson is de grootste zigeuner aller tijden” – en sarcasme – “De inkomsten uit toerisme zijn niet groot genoeg om de onontplofte bommen hier op te ruimen” – worden maximaal uitgebuit. En natuurlijk figureert er een buitenlandse journalist …

Een standbeeld voor Michael Jackson” is een prima besteding van negentig minuten. En, zoals het hoort met dit soort films, staat hij garant voor een herkennende glimlach hier en daar als u het nieuws in de regio volgt.

Want de werkelijkheid op de Balkan overtreft altijd de parodie.

Joost van Egmond
Over Joost van Egmond 49 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Sindsdien treedt nog wel een op als deskundige hier en daar. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Stookt zijn rakija zo veel als mogelijk zelf.