Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.
Het verbod op de Servische dinar in Kosovo
Sinds de Kosovaarse overheid in februari het gebruik van de Servische dinar heeft verboden, hebben Servische en Kosovaarse ondernemers en burgers in Noord-Kosovo het zwaar. Dat zeggen zakenlieden en onderzoekers in zowel Pristina als Belgrado.
Door Ingrid Gercama
Belgrado/Pristina – “Elke keer als de politiek zich ermee bemoeit, lijdt het bedrijfsleven eronder”, zegt de Kosovaarse zakenman Agim Sahini gefrustreerd. De vertegenwoordiger van de Alliantie van Kosovaarse Zakenlieden behartigt de belangen van ongeveer 12.000 zakenlieden in zowel Servische als Kosovaarse gemeenschappen. Hij is boos op Kosovaarse politici omdat ze het gebruik van de Servische dinar in Kosovo niet meer toestaan.
Sinds februari is alleen de euro nog wettig betaalmiddel in Kosovo, besloot de Centrale Bank van Kosovo in december. De maatregel treft etnische Serviërs die in Noord-Kosovo wonen. De gemeenschap bleef de dinar sinds het einde van de oorlog gebruiken. Hun scholen, gezondheidsinstellingen, pensioenen, sociale uitkeringen en andere diensten worden uit de Servische begroting in dinars gefinancierd. Ook ondernemers ondervinden hinder: in winkels, markten en restaurants betalen klanten al jaren in Servische dinar.
“We moeten begrijpen hoe dat beleid de gewone man treft”, vindt Kosovaarse onderzoeker Belgzim Kamberi van het Instituut voor Sociaal Beleid in Pristina. De onderzoeker werkte samen met collega’s van het Instituut voor Filosofie en Sociale Theorie van de Universiteit van Belgrado aan een nieuw rapport over de economische relaties tussen Servië en Kosovo.
Serviërs in Noord-Kosovo moeten nu vaak naar de grens of naar nabijgelegen Servische steden reizen om hun pensioen of uitkering uit Belgrado te ontvangen, volgens lokale media.
Doordat zaken doen moeilijker is geworden sinds het verbod op de Servische dinar, moeten burgers ook hogere kosten betalen voor hun goederen uit Servië, zegt Srdan Drobnjaković van de Servische Vereniging van Werknemers. Hij doet al sinds 1992 zaken met Sahini.
“Aan beide kanten van de grens worden struikelblokken opgeworpen”, legt de Kosovaarse zakenman Sahini uit, waardoor het volgens hem nog lastiger is om Servische goederen te importeren in Kosovo. Hij vindt dat politici beter naar zakenlieden zoals hem zouden moeten luisteren: “Het zou veel beter zijn als ze de economie scheiden van politieke belangen”.
Volgens de Kosovaarse regering heeft het verbod tot doel de financiële integriteit van Kosovo te verhogen en de financiering van illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld en de circulatie van vervalste bankbiljetten, te beteugelen. Volgens de Servische regering in Belgrado is het verbod van de dinar een klassiek voorbeeld van sabotage vanuit Pristina.
In Belgrado zegt zakenman Srdan Drobnjaković dat het Kosovaarse beleid niet het effect heeft dat de regering in Pristina voor ogen had — als legale handel wordt belemmerd, dan neemt de illegale handel over: “goederen zijn net als water, ze vinden hun weg wel”.
Ingrid Gercama is freelance journalist en antropoloog die schrijft over het milieu, de politiek en conflicten, voornamelijk uit de Balkan en Afrika.