Energiecrisis in Abchazië: oppositie eist ontslag regering

President Aslan Bzhania (bron: kremlin.ru)
President Aslan Bzhania (bron: kremlin.ru)
Geschatte leestijd: 2 minuten

De oppositie in Abchazië eist het vertrek van de regering. Volgens critici is president Aslan Bzhania de schuldige van de energiecrisis die het van Georgië afgescheiden gebied nu al maanden in zijn greep houdt.

Door Gijs Freriks

De regering besloot in september 2020 om cryptomining — het proces om cryptotransacties te bevestigen en registreren — te legaliseren. Bij dit proces draaien computers op volle toeren en vragen ze veel van het elektriciteitsnetwerk.

Moskou schiet te hulp

Het dagelijkse energieverbruik in Abchazië steeg in de periode oktober-december 2020 van 6–7 miljoen KWh naar 9–11 miljoen KWh, met grote problemen voor het elektriciteitsnet tot gevolg. Bij het bedrijf Chernomorenergo brandde zelfs alle apparatuur door waardoor bij veel klanten de stroom uitviel. Abchazië moest elektriciteit inkopen bij de eeuwige crediteur Rusland om te voorkomen dat nog meer Abchaziërs in de kou zouden komen te zitten.

Cryptoparadijs

Bzhania draaide zijn besluit terug en sinds december is het mijnen van cryptovaluta weer illegaal. Maar helemaal gestopt is het nooit, stellen deskundigen. Sterker nog: het aantal miners blijft iedere dag stijgen. De populariteit is eenvoudig te verklaren: elektriciteit in Abchazië kost 0,4 roebel (ongeveer 0,5 cent) per KWh en in het grotendeels geïsoleerde en onderontwikkelde Abchazië zijn weinig andere mogelijkheden voor economische ontplooiing mogelijk. Mede hierdoor is het lapje land in de Kaukasus de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ‘cryptocurrencyparadijs’.

Van 1 tot 14 juni werden er 8 illegale mijnbouwbedrijven in de cryptohandel opgerold.

Waterkrachtcentrale staat stil

Volgens de voorspellingen zullen de autoriteiten in november 2021 opnieuw met de pet moeten rondgaan in Moskou. Voor nu is het devies om zo zuinig mogelijk om te springen met de energie die Abchazië heeft. Dat heeft ook te maken met het feit dat de Inguri-waterkrachtcentrale, die normaal gesproken heel Abchazië voorziet van stroom, momenteel stil ligt omdat de hoogspanningsleidingen versleten zijn.

Gecontroleerde blackouts

De regering-Bzhania heeft daarom besloten om per 28 juni om 00.00 uur het elektriciteitsnet gedeeltelijk uit te schakelen om zo meer stroom over te houden voor de volgende winter. Iedere nacht en iedere ochtend gaat het elektriciteitsnet twee uur lang ‘op zwart’.

De verenigde oppositie spreekt schande van de maatregel en stelt in een gezamenlijk opgestelde verklaring dat dit het ‘directe gevolg is van de incompetente en avontuurlijke politiek’ van de huidige politiek leiders. Het vertrek van diezelfde leiders is volgens de oppositie dan ook onvermijdelijk.

Avatar
Over Gijs Freriks 12 Artikelen
Gijs Freriks (Oldenzaal, 1993) is journalist. Hij studeerde journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en Russian & Eurasian Studies aan de European University in Sint-Petersburg.
Contact: Twitter