Grootste anti-vaxx demonstratie in Boekarest terwijl derde coronagolf zich aandient

Antivaxx demonstratie in Boekarest (Foto: Frank Elbers)
Antivaxx demonstratie in Boekarest (Foto: Frank Elbers)
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Ruim duizend Roemenen protesteerden gisteren in Boekarest tegen verplichte vaccinatie. De demonstranten keerden zich ook tegen de invoering van een zogeheten vaccinatie paspoort. De menigte verzamelde zich in het Izvor Park, tegenover het parlement. Slechts weinigen droegen een mondkapje en de meesten hielden zich niet aan de afstandsregels.

(Foto: Frank Elbers)

“Niet tegen vaccinatie, maar VRIJHEID om zelf te beslissen” was het thema waarmee de organisatoren, de Alliantie van Ouders, de demonstratie hadden aangekondigd. Het protest was gepromoot door AUR, de Alliantie voor een Verenigd Roemenië — de nieuwe extreem-nationalistische partij die in december in het parlement werd gekozen. AUR voorman George Simion en mede-oprichter Claudiu Târziu bevonden zich tussen de demonstranten.

De organisatoren van de grootste anti-vaxx demonstratie totnutoe zijn beboet met een geldstraf van 7.000 lei (€ 1.500) voor het niet nemen van de nodige maatregelen om het aantal deelnemers tot honderd te beperken en voor het niet naleven van andere maatregelen ter bescherming van de gezondheid, aldus de politie.


Zondagnacht werden nieuwe maatregelen van kracht in de hoofdstad om het coronavirus te beteugelen. Cafés en restaurants moeten hun deuren weer sluiten de komende veertien dagen en sommige scholen gaan weer over op on-line onderwijs. In Boekarest zijn sinds vorige week gemiddeld meer dan drie inwoners per duizend met het coronavirus besmet.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 41 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.