Herstelbetalingen voor overlevenden van seksueel oorlogsgeweld in Oekraïne: ‘Veel effectiever dan strafrecht’

Foto: Margo Wright (Creative Commons licence Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic)
Foto: Margo Wright (Creative Commons licence Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic)
Geschatte leestijd: < 1 minuut

Zo’n vijfhonderd Oekraïense overlevenden van seksueel oorlogsgeweld krijgen de komende maanden herstelbetalingen. Het is voor het eerst dat zoiets gebeurt terwijl een conflict nog gaande is. Een ‘belangrijke stap richting gerechtigheid’, volgens Olena Zelenska, de vrouw van president Zelensky. Maar er is nog veel meer nodig om deze slachtoffers te helpen.

Naast de financiële hulp krijgen de slachtoffers ook medische en psychologische steun. De herstelbetalingen komen uit het Global Survivors Fund, een internationale ngo die werkt vanuit donaties. “Het is een pilot”, zegt Fedir Dunebabin, de vertegenwoordiger van het fonds in Oekraïne. “Een dergelijk programma starten tijdens een actieve fase van een interstatelijk conflict, is nog nooit gedaan. Het is dus ook een test om te zien hoe onze plannen op papier in de praktijk uitpakken.”

Het gaat om zowel vrouwen als mannen en kinderen. “We proberen niemand uit te sluiten”, zegt Dunebabin. Het bedrag is niet publiekelijk bekend. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een bewustwordingscampagne.

Lees verder bij RTL Nieuws.

Avatar
Over Marjolein Koster 3 Artikelen
Marjolein Koster (1990) is freelance journalist en focust zich op de Westelijke Balkan. Na een tijdje in Bosnië te hebben gewoond reist ze nu heen en weer tussen Nederland en de regio om menselijke verhalen te maken over thema's als mensenrechten, politiek, feminisme, milieu en klimaat.