In Wit-Rusland ging de parade wél door

Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Afgelopen weekend waren vele ogen gericht op Wit-Rusland, omdat het de enige plek was waar de grootschalige herdenking van 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog gewoon doorging: compleet met militaire parade, deelname van meer dan 3.000 soldaten en stokoude veteranen op de eerste rij. Duizenden Wit-Russen kwamen opdagen om het spektakel te zien.

Nog een voorbeeld waarin Wit-Rusland een uitzondering is in Europa: normaal is de Wit-Russische voetbalcompetitie niet de meest populaire van het continent. Maar in tijden waarin overal wedstrijden worden afgelast en seizoenen worden opgeschort, kijken veel voetballiefhebbers naar het enige land waar nog wedstrijden worden gespeeld, met publiek. Pas deze week komen de eerste berichten binnen dat er wedstrijden op het hoogste niveau zullen worden afgelast.

Wit-Rusland is het enige land in Europa dat geen lockdown heeft afgekondigd om het coronavirus in te dammen. In plaats daarvan verkondigde president Aleksandr Loekasjenka een reeks andere remedies. Al ver voor de Amerikaanse president Trump over injecteren van desinfectiemiddelen begon, had Loekasjenka Wit-Russische burgers al voorgehouden dat werk op de tractor of een goede slok wodka wonderen zou doen tegen de ziekte.

Ondertussen zien veel landgenoten het anders dan hun president. Creatieve collectieven maken beschermend materiaal, mensenrechtenactivisten spreken zich uit en burgerinitiatieven zamelen geld in om de gezondheidszorg te ondersteunen. Het land kent inmiddels meer dan 24.000 besmettingen en meer dan 140 doden. Naast de officiële Covid-19 doden, overlijden er ook veel mensen aan “longontsteking”. Nog steeds valt het aantal doden in het niet bij Nederland, maar dit is een land met beduidend minder reizen naar vroege bestemmingshaarden en de curve gaat nog recht omhoog.

Officiële media volgen de lijn van de regering dat de ophef rond de ziekte een collectieve psychose is, dus veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. De bloggers, vloggers, activisten en ook artsen, zoals dokter Loban die lang in Nederland gewoond heeft, die proberen meer informatie te verspreiden moeten rekening houden met tegenacties of zelfs arrestatie.

Avatar
Over Christie Miedema 29 Artikelen
Christie Miedema heeft een bijzondere interesse in Midden- en Oost-Europa, mensenrechten, sociale bewegingen en migratie. In 2015 promoveerde ze op de dissertatie Vrede of Vrijheid?, over Westerse linkse organisaties en hun contacten met de oppositie in Polen in de jaren tachtig. In 2019 publiceerde ze het boek Not a Movement of Dissidents over Amnesty International achter het IJzeren Gordijn. Sinds 2015 is ze campaigner voor Clean Clothes Campaign en zet zich op vrijwillige basis in voor Libereco – Partnership for Human Rights en verschillende andere maatschappelijke en activistische organisaties.