Leestips voor de winter(vakantie): de beste zeven boeken volgens Donau

Donau leestips voor de winter(vakantie)
Geschatte leestijd: 4 minuten

Ben je op zoek naar een goed boek voor de winter(vakantie)? De redactie selecteerde zes boeken en een podcast die dit jaar op Donau werden besproken. Veel lees- en luisterplezier!

Omslag van The Zekameron: One hundred tales from behind bars and eyelashesThe Zekameron. Dat we Maksim Znak’s Zekameron kunnen lezen is een klein wonder. De auteur, die geen schrijver van beroep is maar advocaat, zit in in de gevangenis in Belarus. Hoe zijn geschriften tot ons gekomen zijn, houden de betrokkenen angstvallig geheim. “Znaks boek is een indringend inkijkje in de levens van duizenden mensen achter tralies in Belarusische gevangenissen en tegelijkertijd ontroerend en vermakelijk”, aldus Donau redacteur Christie Miedema.

 

Omslag 'Kobarid. Het dorp met te veel geschiedenis'Kobarid. Het dorp met te veel geschiedenis. Met behulp van archieven en gesprekken met de bewoners zelf, schetst Theo Toebosch de geschiedenis van dit dorp in de Sloveense Soča-vallei. Voor wie in Nederland is opgegroeid, zijn landsgrenzen een gegeven. Of misschien zelfs grotendeels onzichtbaar, als je net als ik, pas ging reizen toen de Europese Unie dat al een stuk gemakkelijker had gemaakt. In Kobarid (spreek uit: Kobariet) weten mensen wel beter. Daar bepalen grenzen het leven van elke generatie weer op een andere manier, schrijft Donau redacteur Marjolein Koster.

De glazen tuin (omslag)De glazen tuin. Het is, zoals dat zo mooi heet, een rafelrand van Europa: Moldavië. We weten waar het ligt, we weten wellicht dat het een vrouwelijke president heeft en dat Poetin het graag in zou lijven bij Rusland. Maar weten we ook iets van de mensen die er leven? Willen zij ook bij Rusland horen, of liever bij de EU zoals buurland Roemenië? Een Dickensiaans coming of age-verhaal uit Moldavië, schrijft onze vaste recensent Casper Schaaf.

Omslag 'De lange adem van Stalin'

De lange adem van Stalin. Roemenen, Hongaren en Moldaviërs op weg naar Europa. “Niet wie je bent, maar waar je bent, that is the question”, zo vat historicus Coen Hilbrink het lot van de Roemenen, Hongaren en Moldaviërs samen. Hij was in 1992 getuige van de burgeroorlog in Moldavië en keerde sindsdien een aantal keren terug naar de regio. “Hilbrink is een uitstekende en aanstekelijke verteller”, aldus Donau hoofdredacteur Frank Elbers.

 

De tedere verteller (omslag)De tedere verteller. Menig hartstochtelijk lezer zoekt zo nu en dan bevestiging dat lezen meer is dan zomaar tijdverdrijf. Dat tijd doorgebracht tussen letters en pagina’s niet zomaar verspild is, maar waardevol is geweest. De lezer op zoek naar bevestiging en zingeving doet er goed aan als volgende boek de essaybundel De tedere verteller van Olga Tokarczuk op te pakken. “Wie meer wil begrijpen over de kracht en de waarheid van fictie, doet er goed aan deze essaybundel op te pakken”, schrijft Donau redacteur Christie Miedema.

 

Een eerlijk verhaal over een tot voor kort vergeten oorlog. Olesya Khromeychuk’s broer stierf in een oorlog die op dat moment zo goed als vergeten was. Hij stierf in de Oekraïense Donbas – niet in 2022 toen de Rusland de grootschalige invasie van Oekraïne inzette en ook niet in 2014 toen de oorlog begon. “Voor wie ze wil vinden, bevat het boek lessen van menselijkheid en waardevolle lessen voor historici, journalisten en iedereen die in aanraking komt met oorlog en conflict. Maar het is ook een prachtig invoelbaar boek dat je in één ruk uitleest.”

Next year in Moscow, a podcast about Russia’s future. De onmacht, het verdriet, het verlies van een toekomst. De emoties van Russen om de waanzinnige oorlog waar zij in zijn gesleurd, krijgen weinig aandacht. Correspondent Arkady Ostrovsky van The Economist bleef praten met de nieuwe dissidenten van Rusland, die vaak zelf ook het land zijn ontvlucht. En in de podcast Next year in Moscow vertelt hij hun verhalen. “Een schitterende podcast over Russen die weigeren, ieder op hun eigen manier”, aldus Donau redacteur Joost van Egmond.

 

Avatar
Over redactie Donau 190 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie