Ben je op zoek naar een goed boek voor de zomer(vakantie)? De redactie selecteerde vijf boeken en een podcast die onlangs op Donau werden besproken. Veel lees- en luisterplezier!
De dood van de perfecte zin. Deze roman van Rein Raud speelt zich af tijdens de laatste dagen van de Sovjettijd in Estland en gaat over een clandestiene operatie om compromitterend materiaal het land uit te smokkelen. Een groep jonge dissidenten die voor onafhankelijkheid is, bedenkt een plan, maar de veiligheidsdiensten zijn nooit ver weg. Familie- en vriendschapsbanden worden op de proef gesteld, want wie is er te vertrouwen?
Ik moet je verraden. Hoofdpersoon in deze jeugdroman is de 17-jarige Christian Florescu. Als Christian wordt gechanteerd door de Securitate staat hij voor een duivels dilemma: verraadt hij zijn familie of probeert hij het regime van binnenuit te ondermijnen, waarmee hij niet alleen zijn eigen leven riskeert, maar dat van iedereen van wie hij houdt. “Je voelt aan den lijve hoe het moet zijn geweest om in zulke angstige tijden te leven en voor wat voor onmogelijk keuzes mensen zich geplaatst zagen”, schrijft recensent Caspar Schaaf.
De glazen tuin. Het is, zoals dat zo mooi heet, een rafelrand van Europa: Moldavië. We weten waar het ligt, we weten wellicht dat het een vrouwelijke president heeft en dat Poetin het graag in zou lijven bij Rusland. Maar weten we ook iets van de mensen die er leven? Willen zij ook bij Rusland horen, of liever bij de EU zoals buurland Roemenië? Een Dickensiaans coming of age-verhaal uit Moldavië.
Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme. Hadden vrouwen betere seks onder het socialisme? En was seks over het algemeen beter in het voormalige Oostblok? Is ongebreideld kapitalisme slecht voor vrouwen? Dit zijn vragen die Kristen R. Ghodsee, professor Russische en Oost-Europese studies, in dit boek beantwoordt. “Een zeer lezenswaardig traktaat dat ik iedereen kan aanbevelen die geïnteresseerd is in ideeëngeschiedenis, feminisme en socialistische theorieën”, aldus Donau hoofdredacteur Frank Elbers.
De tedere verteller. Menig hartstochtelijk lezer zoekt zo nu en dan bevestiging dat lezen meer is dan zomaar tijdverdrijf. Dat tijd doorgebracht tussen letters en pagina’s niet zomaar verspild is, maar waardevol is geweest. De lezer op zoek naar bevestiging en zingeving doet er goed aan als volgende boek de essaybundel De tedere verteller van Olga Tokarczuk op te pakken. “Wie meer wil begrijpen over de kracht en de waarheid van fictie, doet er goed aan deze essaybundel op te pakken”, schrijft Donau redacteur Christie Miedema.
Next year in Moscow, a podcast about Russia’s future. De onmacht, het verdriet, het verlies van een toekomst. De emoties van Russen om de waanzinnige oorlog waar zij in zijn gesleurd, krijgen weinig aandacht. Correspondent Arkady Ostrovsky van The Economist bleef praten met de nieuwe dissidenten van Rusland, die vaak zelf ook het land zijn ontvlucht. En in de podcast Next year in Moscow vertelt hij hun verhalen. “Een schitterende podcast over Russen die weigeren, ieder op hun eigen manier”, aldus Donau redacteur Joost van Egmond.