Lev Jasjin. De zwarte octopus

Geschatte leestijd: 2 minuten

Lev Jasjin is al bijna dertig jaar dood, maar nog altijd wordt de keeperslegende uit Moskou volop geëerd. De keeper zou op 22 oktober 90 jaar oud geworden zijn.

Door Gijs Freriks

Onlangs stonden er twee speelronden van de Russische eredivisie in het teken van de negentigste verjaardag van Jasjin. Alle keepers kwamen met een pet op hun kruin het veld opgelopen. Sommige doelverdedigers hadden voor de gelegenheid ook nog een speciaal tenue aangetrokken, onder wie Anton Sjoenin van Dinamo, de club waar Jasjin zijn hele carrière voor speelde. Sjoenin droeg tegen Krasnodar een effen zwart keeperspak.

Gouden Bal in 1963

Jasjin wordt gezien als een van de beste doelmannen aller tijden. Hij is nog altijd de enige keeper die de Gouden Bal heeft weten te winnen en het Franse magazine France Football riep hem in februari nog uit tot de beste keeper ooit.

Jasjin heeft zijn mythische status te danken aan de vele prijzen die hij won, zijn snelle reflexen, zijn atletische figuur en de vele gestopte strafschoppen. Maar óók aan zijn bijzondere uitstraling. Jasjin droeg steevast een ribfluwelen pet, zwarte leren handschoenen, zwarte kousen, een zwarte broek en … een marineblauwe, wollen trui.

Buitenlandse media gaven Jasjin weliswaar bijnamen als ‘De Zwarte Panter’, ‘De Zwarte Octopus’ en ‘De Zwarte Spin’, maar feitelijk speelde de Rus het grootste deel van zijn carrière in het donkerblauw. Op de zwart-witfoto’s die in de jaren zestig werden afgedrukt, viel de kleur van zijn trui echter donkerder uit.

De pet als gelukssymbool

Over zijn pet zei Jasjin in 1960 in een interview met France Football: “Ik heb mijn eigen talisman. Dat is mijn pet. Geen denken aan dat ik die ooit wegdoe. Ik speel er al vijf jaar mee. En met mijn vorige pet heb ik tien jaar gedaan. Ik neem de pet altijd mee. In Marseille pakten de fans mijn pet een keer af. Ik moest ze smeken om mijn talisman terug te geven.”

Weduwe en dochter in het stadion

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Dinamo en Krasnodar op 20 oktober (1-1) onthulde Dinamo een nieuwe gedenkplak ter ere van Jasjin en legde de directie samen met weduwe Valentina en dochter Irina bloemen bij het standbeeld van Lev Jasjin. Valentina en Irina bezochten vervolgens de wedstrijd, toonden de fans vlak voor de aftrap de originele Gouden Bal uit 1963 en spraken het publiek toe.

“Ik bedank alle supporters die trouw zijn aan de club, zoals ook mijn vader zijn hele leven trouw was aan Dinamo. En bedankt dat jullie de ploeg ook in deze moeilijke tijden blijven steunen”, zei dochter Irina.

Tijdens het duel ontvouwden de supporters een groot spandoek met de tekst ‘Eén Jasjin, één Dinamo’. Twee dagen later, op de geboortedatum van de legendarische keeper, legden de directie van Dinamo, (oud-) spelers, fans en familieleden van Jasjin samen verse bloemen bij het graf op het Vagankov-kerkhof.

Jasjin, die in 1990 aan de gevolgen van maagkanker overleed, maakte in 1971 tegen een verzameling Europese voetbalsterren zijn laatste minuten vol voor Dinamo Moskou. Beelden van die wedstrijd zijn hieronder te bekijken:

Avatar
Over Gijs Freriks 12 Artikelen
Gijs Freriks (Oldenzaal, 1993) is journalist. Hij studeerde journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en Russian & Eurasian Studies aan de European University in Sint-Petersburg.
Contact: Twitter