Moldavische president spreekt Roemeens parlement toe: “We zijn allemaal in gevaar”.

President van Moldavië Maia Sandu spreekt het Roemeense parlement toe (Screenshot door Romania Journal)
President van Moldavië Maia Sandu spreekt het Roemeense parlement toe (Screenshot door Romania Journal)
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

De president van de Republiek Moldavië, Maia Sandu, hield woensdag een toespraak in het Roemeense parlement, waarin ze waarschuwde dat er voor Rusland geen grenzen of regels zijn, dus “we zijn allemaal in gevaar”. “Als de Oekraïners door hun moed en liefde voor de natie niet opstonden tegen de Russische Federatie, waar zou Rusland dan heen gaan? Naar de Dnjestr, naar de Prut?”, sprak Sandu. Ze benadrukte dat de burgers van haar land deel willen uitmaken van de Europese familie en de kans willen hebben op een leven in vrijheid en vrede.

President Maia Sandu was in het Roemeense parlement voor de internationale conferentie ‘Parlementaire vrouwen uit Roemenië en de bevordering van gendergelijkheid als een nationale verbintenis’.

“Voor mij is het in deze tijden een enorme verantwoordelijkheid. Ik zal er alles aan doen om de Republiek Moldavië aan de goede kant van de geschiedenis te laten staan, zodat mensen in vrede, vrij en waardig thuis kunnen leven. Ik ben vereerd om hier vandaag te zijn; en ik Roemenië kan bedanken. We willen graag deel uitmaken van de grote Europese familie. Drie decennia lang hebben we gestagneerd in een grijs gebied. Onze burgers willen niet langer in het grijze gebied leven, zonder kans op een normaal leven, een normaal leven zoals ze dat in Europese landen zagen. We willen een zone van vrijheid en vrede zijn, we waarderen hulp en weten hoe we onze plicht als Europese burgers moeten doen. Moldavië draagt ​​al bij aan een sterker en meer verenigd Europa door effectief deel te nemen aan het beheersen van de gevolgen van oorlog”, zei de Moldavische president.

“Vandaag de dag leven onze burgers met bezorgdheid over de toekomst van hun kinderen. Rusland begon een oorlog omdat het dacht alles te mogen doen. Als de Oekraïners niet opstonden tegen de Russische Federatie door hun moed en patriottisme, waar ging Rusland dan heen? Naar de Dnjestr, naar de Prut? Dit laat zien dat we allemaal in gevaar zijn, want voor Rusland zijn er geen regels en geen grenzen, geen enkele staat kan zo’n agressie alleen weerstaan. Oekraïne zou er alleen niet in zijn geslaagd, Rusland hoopte dat het alleen zou zijn gelukt, maar de vrije wereld kwam Oekraïne te hulp. Moldavië sloot zich aan bij de inspanningen van de vrije wereld, we stonden voor uitdagingen waar onze staat niet op was voorbereid, maar we waren solidair voor vrede. Hoewel we de laagste inkomens in Europa hebben, hebben onze mensen hun deuren en harten geopend”, voegde ze eraan toe.

“In deze tragische tijden vertrouwen we op de vrije wereld, zodat de vrije wereld in de toekomst kan vertrouwen op de Republiek Moldavië, voor vrede en veiligheid. Dit is waar de vrije en dappere mensen van dit land eerlijk voor hebben gevochten, mensen die hun plicht vervullen, die eerlijk werken, die thuis gerespecteerd willen worden, die ‘alsjeblieft’ en ‘dank je wel’ zeggen. Vandaag zeg ik namens de Republiek Moldavië ‘dank u’ en namens al onze burgers ‘alstublieft’. Bedankt dat jullie ons steunen en blijf ons alsjeblieft steunen, zodat de burgers aan beide oevers van de Prut in vrede kunnen leven in een gemeenschappelijk Europees huis”, besloot Sandu.

Bron: Romania Journal

Frank Elbers
Over Frank Elbers 40 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.