Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.
Veliko Tarnovo — Bijna 80% van de Facebook-berichten in het Bulgaars over Roma zijn aanstootgevend of bevooroordeeld. Het aandeel positieve of neutrale berichten bedraagt 22%, blijkt uit recent onderzoek van Amalipe, een centrum voor interetnische dialoog en tolerantie in Veliko Tarnovo, de historische hoofdstad van Bulgarije.
Minstens de helft van social media berichten toont directe haat met het gebruik van beledigende en denigrerende uitingen. De berichten zijn onderverdeeld in negen categorieën, inclusief directe beledigingen, ironie, sarcasme, grappen, vooroordelen. Vier procent van de berichten bevatten ironie en 10% sarcasme in relatie tot de Roma. Iets meer dan 11% bevestigt stereotypen. Onder de beoordeelde berichten bevinden zich huur- en vacatures die discriminerend zijn tegenover de Roma, aldus het Amalipe onderzoek. Directe beledigingen vormen 15% van de berichten.
‘Lange tijd nadat Bulgarije tot de Europese Unie was toegetreden, dacht ik dat de problemen te wijten waren aan een gebrek aan financiering. Nadat we toegang kregen tot EU-fondsen, kwamen we erachter dat het grootste probleem het gebrek aan publieke steun voor het integratiebeleid en aan politieke wil voor de implementatie ervan is’, vertelt Amalipe-voorzitter Deyan Kolev.
Roma zijn ook niet alleen het doelwit van haatzaaiende uitlatingen van het grote publiek. De Roma-gemeenschap, samen met de LGBT-gemeenschap, zijn ‘de belangrijkste slachtoffers van publieke uitingen van haat en vooroordelen’, vaak door politici op hoog niveau, volgens het laatste rapport over Bulgarije van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa.
Roma vormen ongeveer tien procent van de Bulgaarse bevolking. Ze wonen vaak in gesegregeerde wijken en dorpen. Overheidsbeleid was de afgelopen jaren vooral gericht op het opleiden van schoolverlaters onder Roma-kinderen, het aanpakken van het gebrek aan ziektekostenverzekeringen en het bouwen van nieuwe sociale woningen.
‘Ik zeg niet dat Roma perfect zijn en dat er geen problemen zijn. Maar ze worden niet opgelost door een hele groep de schuld te geven’, zegt activiste Liliana Kovacheva, die zich actief inzet om meer Roma-kinderen op school te krijgen.
‘Het is absolute noodzaak om goede voorbeelden te laten zien, de verhalen van succesvolle Roma en de rijkdom van de Roma-cultuur’, aldus Kolev over de houding ten opzichte van de successen van de Roma. Volgens hem moeten de Roma — ondanks alle negatieve stereotypen en berichtgeving — worden aangemoedigd hun identiteit niet te verbergen en niet te ontkennen.