Onrust in Moldavië

Bericht op Telegram feed van AGORA, 17 augustus 2022
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Al ruim een maand wordt Moldavië dagelijks opgeschrikt door bommeldingen. Op 5 juli ontvingen de autoriteiten een email dat bij meer dan vijftig overheidsdiensten bommen geplaatst waren — het begin van een zomer van bommeldingen. Sinds juli hebben ruim honderd instellingen meldingen ontvangen: van het parlement, de Hoge Raad, ziekenhuizen, kerken en winkelcentra tot het internationale vliegveld van hoofdstad Chișinău. Bommen zijn totnutoe niet gevonden.

‘Natuurlijk voelen we ons hier niet veilig. We zijn altijd bezorgd en denken aan wat er zou kunnen gebeuren’, vertelde de 68-jarige Vera uit Chișinău lokale media. Zij gelooft dat de bedreigingen vrijwel zeker het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne. Moldavië biedt honderdduizend Oekraïense vluchtelingen onderdak. Al maanden vreest men zowel in Moldavië als Oekraïne dat Russische troepen de pro-Russische afvallige Moldavische grensregio Transnistrië zullen gebruiken om beiden landen vanuit het zuiden binnen te vallen. De bommeldingen dragen bij aan het gevoel van onzekerheid en onveiligheid onder de Moldavische bevolking. 

Ondertussen wijst de zelfverklaarde Transnistrische minister van Buitenlandse Zaken, Vitali Ignatiev, erop aan dat er hernieuwde belangstelling is in Transnistrië om zich bij Rusland aan te sluiten. Het Kremlin is nog niet ingegaan op de wens van Transnistrië om zich bij Rusland te voegen, maar heeft Moldavië ervan beschuldigd te voorkomen dat haar vredesmachttroepen de regio bereiken. Chișinău ontkende de beschuldigingen en zei dat de binnenkomst van nieuwe Russische soldaten illegaal zou zijn op grond van bestaande overeenkomsten. In een andere Russisch-gezinde autonome provincie, Gagaoezië, rommelt het ook sinds op 9 mei, Dag van de Overwinning, demonstranten beboet en gearresteerd werden in de regionale hoofdstad Comrat, waar nu bijna dagelijks tegen het centrale bestuur in Chișinău wordt geprotesteerd.

Van de daders achter de bommeldingen ontbreekt ieder spoor. Premier Natalia Gavrilița zei vrijdag dat er aanwijzingen zijn dat de meldingen uit Belarus en Rusland komen maar dat ze moeilijk direct traceerbaar zijn. Zij die schuldig zijn bevonden aan valse bommeldingen, riskeren momenteel boetes tot 42.500 Moldavische lei (€ 2.125) en tot twee jaar gevangenisstraf. Om potentiële overtreders te ontmoedigen, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken nu voor om de boetes te verhogen en de gevangenisstraf te verhogen tot twaalf jaar voor het ‘bewust communiceren van leugens over terroristische daden’.

President Maia Sandu noemt de bommeldingen een poging om het land te destabiliseren. ‘Het is iets dat stoort, maar voor nu denk ik niet dat burgers zich zorgen hoeven te maken’, aldus Sandu.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 38 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.