Op sjouw met de Manijaci

Geschatte leestijd: 2 minuten
‘Plavi, voetbalmania op de Balkan’
Pieterjan Geneugelijk
eigen uitgave 2020
prijs 19,21 euro
te bestellen via depubliekswissel.com

Hoera! Weer een bundel voetbalverhalen over de Balkan. De manier waarop in onze regio met de sport wordt omgegaan is voor velen fascinerend, en dat biedt hen een ingang in de samenleving en maatschappij van voormalig Joegoslavië. Dat is alleen maar toe te juichen, lijkt me.

  • Recensie door Joost van Egmond

Zo ook Pieterjan Geneugelijk, een Nederlandse voetballiefhebber die zich tijdens een kampeervakantie in Bled en Plitvice liet verleiden een ommetje te maken door Bosnië, en er zijn hart verloor aan FK Željezničar. De afgelopen jaren volgde hij de club en zijn supporters, de Manijaci, intensief. Het boek Plavi is een weerslag van de avonturen die hij daarbij beleefde, doorspekt met alineas die de historische achtergrond van zijn anekdote schetsen.

Hij beleeft heftige drinkavonden, steekt fakkels af met de Manijaci en gaat uiteraard ook uit schieten in de bergen. Dat kun je afdoen als de zoveelste keer dat iemand de ‘wildheid van de Balkan’ romantiseert, maar Geneugelijk weet het wel met een oprechte toon te brengen. Je voelt zijn enthousiasme van de pagina’s spatten. Leuke observaties heeft hij ook – het eerste woord Bosnisch dat hij leerde was na prodaju, van alle huizen die hij te koop zag op zijn eerste tocht van Bihać naar Sarajevo.

Daarnaast heeft hij zich gedegen laten informeren. Van iemand die van een camping bij Plitvice naar de grens reed ‘onder het mom van nu we er toch zijn’, heeft hij en passant een flikse kennis van taal, cultuur en geschiedenis opgedaan die hij met verve deelt. Dat maakt het allemaal geen historisch standaardwerk, maar dat was ongetwijfeld ook niet de bedoeling. Wat wel blijft is dat wie zich misschien niet actief interesseert voor Bosnië, maar wel voor voetbalcultuur, op deze manier een heel stuk wijzer wordt. En dat vind ik knap.

Lees ook de passage uit Plavi op Donau

Het boek gaat inmiddels ook in Sarajevo rond.

Joost van Egmond
Over Joost van Egmond 49 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Sindsdien treedt nog wel een op als deskundige hier en daar. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Stookt zijn rakija zo veel als mogelijk zelf.