Over Het Oostblokboek

‘Originele reisgids vol met verrassende sporen van het communistische verleden’ ****
– NRC Handelsblad

‘Wie zich lekker laat maken door Het Oostblokboek, springt meteen op
de trein naar Berlijn, en reist van daaruit verder oostwaarts voor
meer moois.’
– de Volkskrant

‘Prachtige beschrijvingen van monumenten, gedenkstenen en standbeelden
die ook thuisblijver veel informatie bieden.’
– Historisch Nieuwsblad

‘Een onmisbaar reisboek voor een verdwenen rijk. Zoveel meer dan een simpele
reisgids door Oost-Europa.’
– Cultureel Persbureau

‘Het Oostblokboek rocks!’
– lezer Hilbrand Rozema via Twitter

‘Dilemma: moet ik nou zuinig doen met dat heerlijke @Oostblokboek of gevoel volgen
en tot laatste pagina doorlezen?’
– lezer Henk Schroen via Twitter


Wat is Het Oostblokboek?

In Het Oostblokboek gaan zo’n twintig journalisten, schrijvers en historici op zoek naar wat er nog over is van het communistische verleden in Oost-Europa. Aan de hand van gebouwen en objecten – imposante standbeelden van arbeiders en boeren, Oost-Duitse Plattenbau, bunkers en typische ‘Oostblokhotels’ – vertellen zij het verhaal van de jaren achter het IJzeren Gordijn. Ze tonen de moeizame maar altijd fascinerende omgang met de communistische erfenis. Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding op het het betreffende land, geschreven door een expert.

Het Oostblokboek is zowel een boeiend leesboek als een rijk geïllustreerde en praktische reisgids. Het staat bomvol fraaie, eigenaardige en absurde objecten in Rusland, Oekraïne, Moldavië, de Baltische staten, Polen, Oost-Duitsland, Tsjechië en Slowakije, Hongarije, Albanië, Bulgarije, Roemenië, de landen van ex-Joegoslavië en Wit-Rusland. Alle beschreven plekken zijn gefotografeerd en voorzien van beknopte een bereikbaarheid-rating die de lezer in staat stelt om ook zelf een kijkje te gaan nemen.


Samenstelling & redactie boek: Hellen Kooijman en Guido van Eijck

Met bijdragen van Filip Bloem, Jan Willem Bos, Bertus Bouwman, Daphne Damiaans, René Does, Joost van Egmond, Guido van Eijck, Geert Groot Koerkamp, Runa Hellinga, Hans Hindriks,  Franka Hummels, Hellen Kooijman, Jeroen van Marle, Ekke Overbeek, Thijs Papôt, Albana Shala, Marijn Speth en Olaf Tempelman.

Met foto’s van Jan Banning, Alexander Borais, Frederik Buyckx, Nadezhda Chipeva, Nick Hannes, Jan Kempenaers, Marko Krojač (Marc Schneider), Willem Poelstra  en Ilya Rabinovich.


Een Oostblokboek bemachtigen

Het Oostblokboek is helaas nauwelijks meer verkrijgbaar, maar Donauhoofdredacteur Joost van Egmond heeft nog een doosje op zolder staan om weg te geven aan leden van donaustroom.eu. Stuur een gefrankeerde envelop om ‘m in te doen en ontvang Het Oostblokboek per kerende post.

Het Oostbloekboek is best zwaar, iets meer dan een halve kilo, dus de envelop moet stevig zijn. Het boek meet iets onder de 25×15 centimeter met een dikte van 2 centimeter en past daarmee door elke brievenbus. In een envelop maat A4 past het prima. Adresseer de envelop aan uzelf en frankeer hem. Binnen Nederland kwalificeert Het Oostblokboek als brievenbuspakje dat in 2018 voor 3 euro 80 aan zegels wordt bezorgd. Zie verder de tarieven van postnl

Doe de geadresseerde en gefrankeerde envelop in een nieuwe envelop en stuur die naar:

Donau magazine

Schelpenkade 61

2313 zz Leiden

We geven het boek met plezier weg, maar verwacht niet dat we veel meer doen dan het in de envelop stoppen en posten. Controleer dan ook goed of de envelop juist is geadresseerd en voldoende gefrankeerd. Ook als er desondanks toch iets mis gaat met de bezorging, het blijft immers post, is dat risico voor u. Wel zijn we zeer bereid in zo’n geval een nieuwe poging te wagen.