Podcast: Beesten houden ons een spiegel voor

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ter gelegenheid van het nieuwe boek van collega Guido van Hengel moeten we het eens over dieren hebben. Roedel is een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië, verteld via de omgang met honden in het ex-land.

Guido van Hengel
Roedel. Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië
uitgeverij Van Oorschot
verschijnt maart 2021

Guido schreef al eerder een voorproefje van zijn boek op Donau. Dat is hier te lezen.

Onze vrienden van de podcast Perestrojkast pikten het thema ook op en spraken met Guido en mij over beesten, Midden-Europa en vooral de combinatie van beesten én Midden-Europa. Beluister de aflevering hieronder of, nog beter, klik op het toepasselijke icoontje om Perestrojkast te openen in je favoriete podcastspeler. Het zette de gesprekspartners aan het denken om wat viervoetige lees-, luister- en kijktips te verzamelen.

Dansende Beren – Witold Szabłowski (reportagebundel, 2018) Veelgenoemd en veelgeprezen, de reportages van Szabłowski zijn een goudmijn aan inzichten in de samenleving. Zelf heb ik ook een keer bij een berenverhuizing gestaan en alle dilemma’s die door mijn hoofd spookten worden door Szabłowski geweldig verwoord en verder uitgediept.

Tiger King – Eric Goode (documentaireserie, 2020) Voor we te veel in een oriëntalistische tunnelvisie terechtkomen, kijk na het lezen van Dansende Beren alsjeblieft deze documentaire als je dat niet allang hebt gedaan. Behalve het besef dat er niets ‘Oosteuropees’ is aan circusdieren, brengt de serie ook haarfijn in beeld wat je verliest als je je blind staart op het veroordelen van hoe anderen met dieren omgaan.

Hondenhart – Michail Boelgakov (novelle, 1925) Een schitterend verhaal dat in één klap de pijnpunten blootlegt van zowel de sociale experimenteerdrift als de rigide classificatie die de Sovjet-Unie kenmerkte. Een boek om de rest van je leven over verder te mijmeren.

Bijt me toch, bijt me! (verhalenbundel met Russische dierenverhalen, samengesteld door Carl Friedman, verschenen bij Van Oorschot 2013). In deze prachtige bundel lezen we over het hondje Kasjtanka bij Tsjechov, het paard Cholstomjer bij Tolstoj en het hondenleven van Azorka bij Dostojewski.

White God / Feher Isten (Hongaarse film van regisseur Kornél Mundruczó uit 2014). De Hongaarse hoofdstad wordt overgenomen door een enorm leger van ‘onzuivere’ vuilnisbakkenhonden, die wraak komen nemen. Even ijzingwekkend als ontroerend. Na het zien van deze film zal Boedapest nooit meer hetzelfde zijn.

Über Tiere (een bloemlezing van fragmenten over mens en dier in het werk van Elias Canetti, Carl Hanser Verlag 2002). De in Ottomaans Bulgarije geboren Duitstalige schrijver Elias Canetti zocht zijn hele leven naar een soort oer-religie van dieren, en veel van zijn werk gaat daarover. Zeer interessant.

Joost van Egmond
Over Joost van Egmond 49 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Sindsdien treedt nog wel een op als deskundige hier en daar. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Stookt zijn rakija zo veel als mogelijk zelf.