Politiek Cafe: solidair met Oekraïne

Geschatte leestijd: 2 minuten

Na anderhalf jaar oorlog wordt de steun voor de Oekraïense strijd in Nederland nog steeds breed gedragen. Vanuit verschillende landen in het westen lijkt de druk op steun voor Oekraïne echter toe te nemen. In dit politieke café bespreken we het belang van de Nederlandse en Europese steun aan Oekraïne, ook met het oog op de toekomst. Wat zijn de grootste uitdagingen, met verkiezingen in Nederland en Europa in het verschiet?

Eerst worden de ervaringen vanuit het Oekraïense maatschappelijk middenveld na anderhalf jaar oorlog besproken. Wat zijn de gevolgen, zowel voor de diaspora als in het land zelf? Waarom is het zo belangrijk dat de steun vanuit Europa sterk blijft ten tijde van deze wrede invasie? In het tweede deel bespreken we hoe deze steun en solidariteit op duurzame wijze kan aanhouden in Nederland en Europa. Welke aspecten van steun zijn nu nog onderbelicht? Wat heeft de rol van Nederland als voorloper van steun betekent? Wat zijn de uitdagingen voor het  Oekraïense EU-lidmaatschap en hoe blijven we in de EU zelf om de strijd van Oekraïne eendrachtig steunen? 

Dit evenement zal gedeeltelijk Engels gesproken zijn.

Datum: donderdag 19 oktober 2023

Tijd: 19:00 – 21:30 (19:30 start)

Locatie: The Lighthouse, Haagse Hogeschool (Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag)

Programma: 

19:00 – 19:30 Inloop

19:30 – 20:10 (panel will be in English) Gesprek en Q&A met o.a. Nicolaas Kraft van Ermel (historicus, verbonden aan Nederland-Rusland Centrum Rijksuniversiteit Groningen) & Amnesty International Oekraïne en video-inbreng van Katja Pavlova (CRISP) & Iryna Shulikina (Vitsche) | Geleid door Christie Miedema (Libereco – Partnership for Human Rights)

20:10 – 20:25 (Dutch) Vraaggesprek Kido Koenig (Foundation Max van der Stoel) met Ties Huis in ’t Veld (Internationaal Secretaris Partij van de Arbeid) over de steun aan Oekraïne vanuit de Europese Unie

20:25 – 20:35 (English) Videoboodschappen vanuit Oekraïne voor NL door maatschappelijke organisaties

20:35 – 21:30 (Dutch) Gesprek en Q&A met Kati Piri (kandidaat-Kamerlid Groenlinks-PvdA), Lyudmyla Lisovska (bestuurslid Ukrainians in the NL Foundation) & André Gerrits (hoogleraar International Studies and Global Politics aan Universiteit Leiden) | Geleid door Kido Koenig (Foundation Max van der Stoel)

21:30 – 22:30 Informele voortzetting met borrel bij Grand Café Xieje (2 min. lopen)

Registreer je hier: https://forms.gle/zDAJonTXkdhSF5F76

 

Avatar
Over redactie Donau 165 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.