Premier Petkov heeft een droom…

Noord-Macedonische en Bulgaarse vlaggen
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

De Bulgaarse premier Kiril Petkov had gisteren zijn “I have a dream” moment. Op zijn Facebook pagina plaatste hij een foto van hemzelf met zijn Macedonische ambtsgenoot, Dimitar Kovačevski, met daarbij de tekst dat hij droomt dat op een dag er geen grenzen meer zullen zijn tussen Bulgarije en Noord-Macedonië, geen discriminatie en geen haat heen en weer. Een opvallend feit gezien de decennialange rivaliteit tussen beiden landen.

Is de Harvard econoom en zakenman, die in november uit het niets de verkiezingen won, een idealist of op zijn hoofd gevallen? Bulgarije blokkeert al twee jaar EU toetredingsgesprekken van Noord-Macedonië (en daarmee Albanië) — het resultaat van eeuwenlange rivaliteit tussen de twee landen over hun al dan niet gedeelde taal, geschiedenis en grondgebied.

Nieuwe regeringen in Sofia en Skopje zijn echter vastbesloten om de onderlinge betrekkingen te verbeteren ondanks veel verzet van de oppositie in beide landen, die veelal historische geschillen op de spits drijven. Sinds Petkov en zijn vice-premier Assen Vassilev –eveneens een Harvard econoom– eind vorig jaar aantraden, zit er weer schot in de relatie tussen de buurlanden. Vorige week vrijdag was er voor het eerst in 15 jaar een directe vlucht tussen Sofia en Skopje — een eerste resultaat van de recente toenadering tussen beide landen.

Ondertussen waait in Skopje eveneens een nieuwe wind. Ook daar zwaait een nieuwe premier sinds afgelopen maand de scepter. Dimitar Kovačevski beseft dat de weg tot EU-toetreding vooralsnog via Sofia leidt.

Maar hoe lang zullen deze hervormers weerstand kunnen bieden aan nationalisten in beide landen? In Noord-Macedonië is oppositiepartij VMRO-DPMNE een geduchte tegenstander van concessies aan Bulgarije; zij staan te trappelen om de sociaal-democratische regering ten val te brengen, en daarmee het proces van toenadering. In Bulgarije heeft president Rumen Radev openlijk premier Kiril Petkov bekritiseerd voor zijn recente bezoeken aan Skopje. Coalitiepartner Bulgaarse Socialistische Partij (BSP), die Radev steunen, is ook zeer ontstemd over toenadering tot Noord-Macedonië.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 38 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.