Protesteren tegen je eigen oom, de premier

Franek Broda (Foto: Piotr Michnik)
Franek Broda (Foto: Piotr Michnik)
Geschatte leestijd: < 1 minuut

In Polen heeft het neefje van premier Tadeusz Mazowiecki zich wel vaker de woede van zijn oom op de hals gehaald. De jonge Franek Broda heeft al vaker in verschillende media uitgelegd dat hij openlijk homo is en activistisch, terwijl de regering van zijn oom een uiterst anti-LGBTI+-beleid uitdraagt.

Eind juli besloot de jonge Franek zich samen met twee vrienden vast te ketenen aan het ministerie van onderwijs. Zij protesteerden hiermee tegen de desastreuze gevolgen die de retoriek van de Poolse regering heeft op jongeren uit de LGBTI+ gemeenschap. Zij verweten de regering “bloed aan de handen” te hebben.

Avatar
Over Christie Miedema 29 Artikelen
Christie Miedema heeft een bijzondere interesse in Midden- en Oost-Europa, mensenrechten, sociale bewegingen en migratie. In 2015 promoveerde ze op de dissertatie Vrede of Vrijheid?, over Westerse linkse organisaties en hun contacten met de oppositie in Polen in de jaren tachtig. In 2019 publiceerde ze het boek Not a Movement of Dissidents over Amnesty International achter het IJzeren Gordijn. Sinds 2015 is ze campaigner voor Clean Clothes Campaign en zet zich op vrijwillige basis in voor Libereco – Partnership for Human Rights en verschillende andere maatschappelijke en activistische organisaties.