Roemenië’s eerste vrouwelijke premier publiceert memoires

Viorica Dăncilă (Foto: Wikimedia Commons)
Viorica Dăncilă (Foto: Wikimedia Commons)
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Memoires van Roemeense politici zijn bijna op een hand te tellen. Gelukkig verschijnen binnenkort de memoires van Viorica Dăncilă, Roemenië’s eerste vrouwelijke premier. Zij leidde van januari 2018 tot november 2019 een kabinet van sociaal-democraten (PSD) en de liberale afsplitsing ALDE. 

Dăncilă is vaak verguisd. Ze is ervan beschuldigd een speelpop te zijn van PSD leider Liviu Dragnea, werd door sommige PSD politici een verrader genoemd en werd bij het grote publiek vooral bekend vanwege haar versprekingen.

In Viorica Dăncilă – partea ei de adevăr [Viorica Dăncilă: Haar deel van de waarheid] dient de voormalige Europarlementariër haar critici van repliek. In haar memoires, opgetekend door journaliste Marga Nițu, moet vooral voormalig PSD leider Liviu Dragnea het ontgelden, blijkt uit een voorpublicatie in Digi24.

Memoires van Viorica DancilaOmdat Dragnea vanwege een veroordeling voor verkiezingsfraude zelf geen premier kon zijn, schoof hij in januari 2018 de tot dan toe onbekende Dăncilă als premier naar voren. Over de relatie met Liviu Dragnea zegt Viorica Dăncilă dat hij “een gebrek aan vertrouwen” in haar had en dat ze omringd was door zijn “informanten” die al haar bewegingen volgden.

Onder Dăncilă verloor de PSD de Europese verkiezingen in mei 2019. Een paar dagen later werd Dragnea tot 3½ jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij gedurende zes jaar een plaatselijke sociale dienst de salarissen van twee vrouwen liet betalen die feitelijk voor de PSD werkten. Vlak voor de presidentsverkiezingen van november 2019, waarin Dăncilă kandidaat stond maar ruim werd verslagen door de zittende president Klaus Iohannis, moest de premier na een motie van wantrouwen tegen haar regering zelf ook het veld ruimen.

De oud-premier vertelt ook over de massademonstratie van 10 augustus 2018 op het Victorieplein, toen de meer dan 100.000 demonstranten met traangas werden bestookt en geslagen door de mobiele eenheid. Dăncilă was op vakantie. “Ik heb spijt van wat er op 10 augustus is gebeurd en mijn gedachten zijn bij iedereen die heeft geleden. Het spijt me dat ik die avond niet in de regering zat. Als ik in Palatul Victoria [het regeringspaleis, FE] was geweest, zou de situatie misschien anders zijn geweest. Ik kon niet voorzien wat er zou gebeuren.”

In een bericht op Facebook zegt Viorica Dăncilă dat ze de lancering van het boek tot na de parlementsverkiezingen heeft uitgesteld om het resultaat van de partij niet te beïnvloeden, maar “er zijn dingen die moeten worden gezegd”.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 41 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.