Russen spreken zich uit tegen de oorlog

Oorlogsprotest in Kazan. foto: Vyacheslav Kirillin, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
Geschatte leestijd: 3 minuten

Temidden van alle polarisatie tussen Rusland en het westen zou je bijna vergeten dat er een dikke 140 miljoen Russen zijn. En al is er censuur en desinformatie, velen spreken zich uit tegen de oorlog die hun regering voert tegen Oekraïne.

Dat is wat Slavist Pieter Boulogne wil benadrukken met zijn intiatief Stop de Oorlog [НЕТ ВОЙНЕ!]. Samen met een groep andere Russischsprekenden verzamelt hij uitspraken tegen de oorlog die ze vertalen in het Nederlands. Om te laten zien dat er Russen zijn “die de moed opbrengen om de door het Kremlin gecreëerde schijnmeerderheid te doorprikken.” Hieronder een bloemlezing.

Dichter Lev Rubinstein

De Moskouse dichter Rubinstein sprak zich uit op ondermeer Facebook. Kort en direct.

“Nu brandt [in Rusland] op ieders lippen de vraag hoe de geciviliseerde wereld voortaan naar ons, individuele burgers, zal kijken.  

Maar ik denk dat niet dát de hamvraag is, maar wel hoe wij voortaan naar onszelf zullen kijken.”

Vertaald door Akakijevitsj

Boekhandelaren en uitgevers

Op de website book-alliance.ru verscheen afgelopen weekeinde een statement tegen de oorlog, ondertekend door een reeks mensen uit de uitgeverswereld die zich met naam en al achter de kritiek scharen.

“Wij, Russische uitgevers en boekhandelaren, redacteurs, vertalers, critici, illustratoren, ontwerpers, opmakers, correctoren, drukkers, bibliotheekmedewerkers en tweedehandsverkopers, protesteren tegen de oorlog die de de leiders van de Russische Federatie ontketend hebben in Oekraïne. De oorlog moet onmiddellijk een halt worden toegeroepen; de aanstichters van de militaire agressie en al wie eraan deelneemt dienen te worden ontheven uit hun rangen en functies en moeten voor het gerecht worden gebracht.

Het boek behoort tot de belangrijkste vormen waarin menselijke ervaring wordt bewaard en gedeeld. En deze gedurende eeuwen vergaarde ervaring leert ons dat oorlog een misdaad is en dat over de waarde van mensenlevens niet kan worden onderhandeld. We moeten deze oorlog stoppen!”

Vertaald door Alexandre Popowycz

Schaakster Aleksandra Kostenjoek

maandag op Instagram

“Waarschijnlijk gaat niemand helemaal vrijuit voor wat er vandaag gebeurt. Ik weet niet hoe het nu verder moet. De gebeurtenissen zoals die zich nu voordoen in de wereld en in Rusland, doen me nog het meest denken aan zugzwang of zetdwang: een situatie waarin, zoals bekend, iedere volgende zet de eigen positie verder aantast. Nogmaals zeg ik #stopdeoorlog, en ik blijf bidden dat deze vreselijke nachtmerrie snel ophoudt. Desnoods met sancties, met boycot en met een wereldwijde isolering van Rusland, als de slachtoffers langs beide zijden maar beperkt blijven tot een minimum.”  

Aangereikt door Marieke Genard, vertaald door Akakijevitsj

Schrijvers, artiesten en journalisten

Een statement op het kunst- en cultuurmagazine Colta begint met een groot zwart vlak, een illustratie die Russen die zich uitspreken tegen de oorlog vaker kiezen. Bij wijze van ‘advertentie wordt bij aankomst op de site eenzelfde schermvullend zwart vlak getoond met de tekst ‘Nee tegen de oorlog’. Erachter een verklaring, ondertekend door onder anderen de populaire schrijver Boris Akoenin.

“Landgenoten!

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne is een schande.

Het is onze schande, maar helaas zullen zelfs onze kinderen, de generatie van piepjonge en nog ongeboren Russen zich ervoor moeten verantwoorden. Wij willen niet dat onze kinderen in het land van de agressor moeten opgroeien, dat ze beschaamd moeten zijn dat hun leger een onafhankelijk buurland heeft aangevallen. We roepen alle burgers van Rusland op om deze oorlog een halt toe te roepen.

Wij geloven niet dat een onafhankelijk Oekraïne een bedreiging vormt voor Rusland of eender welke andere staat. Wij geloven de beweringen van Vladimir Poetin niet volgens welke het Oekraïense volk in de greep zou zijn van ‘nazi’s’ en zogezegd ‘bevrijd’ zou moeten worden.

Wij eisen de stopzetting van deze oorlog.”

Vertaald door Akakijevitsj

https://www.colta.ru/news/29618-sotni-rossiyskih-deyateley-kultury-podpisali-antivoennoe-zayavlenie

Voetballer Fjodor Smolov

Smolov, speler van Dynamo Moskou, was direct na de inval een van de eersten, met een zwart vlak op sociale mediaplatform Instagram en in het commentaar een boodschap van twee woorden : НЕТ ВОЙНЕ

Het verzamelen en vertalen gaat door op Stop de Oorlog [НЕТ ВОЙНЕ!] Wie suggesties heeft voor uitspraken om toe te voegen kan terecht bij Pieter Boulogne.

Joost van Egmond
Over Joost van Egmond 49 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Sindsdien treedt nog wel een op als deskundige hier en daar. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Stookt zijn rakija zo veel als mogelijk zelf.