Rutte bezoek aan Chișinău in de schaduw

Premier Rutte and president Sandu op persconferentie in Chisinau (Foto: Frank Elbers)
Premier Rutte and president Sandu op persconferentie in Chisinau (Foto: Frank Elbers)
Geschatte leestijd: < 1 minuut
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Chișinău — Het eerste bezoek van de Nederlandse premier aan de republiek Moldavië afgelopen week stond letterlijk en figuurlijk in de schaduw van het eerdere bezoek aan grote buur Oekraïne. 

Premier Mark Rutte had president Maia Sandu al in een telefoongesprek vorige zomer toegezegd haar te bezoeken in Chișinău (volgens ingewijden was Rutte erg gecharmeerd van generatiegenoot Sandu). Maar door de geopolitieke crisis in Europa en paniek over een eventuele inval van Rusland in Oekraïne, besteedden Nederlandse media geen aandacht aan het eerste bezoek van een Nederlands staatshoofd sinds de onafhankelijkheid van Moldavië, dertig jaar geleden. 

De NOS weidde er welgeteld twee regels aan: ‘Rutte en Hoekstra reizen na het overleg door naar buurland Moldavië, waar ze met onder meer president Maia Saunde [sic!] spreken over “economische samenwerking, energie en versterking van de rechtsstaat”, aldus Rutte. De verwachting is dat ook in Moldavië de spanningen tussen Rusland en Oekraïne hoog op de agenda staan.’

Moest Rutte in Kyiv een dag op zijn beurt wachten om bij president Zelenski op audiëntie te mogen, in de Moldavische hoofdstad werd hij, en minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra, met veel meer égards ontvangen. Geen wonder, Nederland is voor Moldavië een belangrijke handelspartner en bovendien een grote geldschieter. Nederland is na zuidelijke buur Roemenië en het Verenigd Koninkrijk ook de grootste investeerder in het Zuidoost-Europese land.

Tijdens het bezoek verzekerde Rutte president Sandu op de gezamenlijke persconferentie dat zij “Nederland als Moldavië’s ambassadeur bij de EU” kan beschouwen. Opmerkelijk was ook dat Sandu er voor pleitte dat het Nederlandse ambassadekantoor in de Moldavische hoofdstad wordt opgewaardeerd tot volledige ambassade. Een teken dat Moldavië veel verwacht van nauwere samenwerking met Nederland.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 41 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.