Sofia’s metro toont de oorlog door de ogen van Oekraïense kinderen

Foto: 121agency.bg
Geschatte leestijd: < 1 minuut
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Sofia — De interactieve tentoonstelling “Little Witnesses of the War” toont tekeningen van de meest onschuldige slachtoffers van de invasie van Oekraïne — kinderen, en hun kijk op de oorlog. Initiatiefnemer, organisator en auteur van het creatieve concept van het project is 121 Agency in samenwerking met het Nationale Netwerk voor Kinderen. De tentoonstelling is momenteel te zien op twee metro stations in Sofia.

De tekeningen komen van het Kids Creativity Museum in Kyiv. Er zijn tekeningen met directe berichten als ‘NAVO, sluit alstublieft het luchtruim’, ‘Poetin, stop de oorlog!’ of gewoon ‘Ik wil geen oorlog’. In andere worden soldaten afgebeeld als engelen. Een van de beelden is een eenvoudige foto van koeien in een wei. Het heet ‘Vrede weiden’ en vertegenwoordigt de droom van een kind om de plek te zien waar hij woonde zoals het er voor de oorlog uitzag.

Het belangrijkste doel van het project is om fondsen te werven voor de dringende behoeften van vluchtelingenkinderen in Bulgarije via het Fonds voor Oekraïense vluchtelingenkinderen, opgericht door het Nationale Netwerk voor Kinderen. “We zijn van plan om de tentoonstelling in ieder geval een paar maanden actief te houden, omdat de behoefte aan geld voor deze kinderen en hun families niet snel zal eindigen. Zelfs als de oorlog morgen eindigt, zullen deze kinderen nog veel dingen nodig hebben”, aldus Genoveva Andreeva van 121 Agency.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 40 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.