Vrouwen regeren voor het eerst in de geschiedenis een district van Istanboel

Een vrouw zwaait met Turkse vlaggen op het Kızılay-plein in Ankara, 25 juli 2016. (Foto bron: Daily Sabah)
Een vrouw zwaait met Turkse vlaggen op het Kızılay-plein in Ankara, 25 juli 2016. (Foto bron: Daily Sabah)
Geschatte leestijd: 2 minuten

Grotendeels onopgemerkt gebleven tijdens de omstreden burgemeestersverkiezingen in Istanboel, slaagden vrouwelijke kandidaten er voor het eerst in de Turkse geschiedenis in om in meer buurten dan mannen te winnen in een district, de grootste administratieve eenheid van Turkije na een provincie. De buurten van Kadıköy, een district van Istanboel met meer dan een half miljoen inwoners, zullen nu worden geregeerd door twaalf vrouwelijke mukhtars en negen mannelijke tegenhangers, meldde bianet.

Het Kadıköy-district aan de Aziatische kant van Istanboel had al tien vrouwelijke mukthars, hoofden van een wijk, vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart, maar in twee van de drie buurten waar de mukhtar veranderde, namen vrouwelijke kandidaten het over. In een land waar slechts 17,4% van de parlementsleden vrouw is – het wereldwijde gemiddelde is 24% – en amper acht procent van de gemeentelijke politici vrouw is, is dit een zeer belangrijke ontwikkeling. Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van een trend waarin vrouwen een grotere rol spelen in de Turkse politiek in Istanboel en andere stedelijke centra zoals Ankara en Izmir.

De kosmopolitische wijk Kadıköy kijkt uit op het historische stadscentrum van Istanboel aan de Europese kant van de Bosporus. Kadıköy is een woon- en winkelgebied met tal van bars, bioscopen en boekwinkels, en het culturele centrum van de Anatolische kant van Istanboel. De centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) is meestal succesvol in Kadıköy bij zowel lokale als nationale verkiezingen. Sinds het midden van de jaren negentig is de burgemeester van de CHP. De CHP staat van oudsher veel meer open voor vrouwen, en de politieke vertegenwoordiging van vrouwen, dan de conservatieve AKP.

Buiten Istanboel zijn vrouwen ook succesvol geweest bij de locatieverkiezingen. De linkse Democratische Volkspartij (HDP) heeft de verkiezingen gewonnen in drie grootstedelijke, vijf stads- en 46 districtsgemeenten, volgens de laatste cijfers van persagentschap Anadolu Agency. Met behulp van het systeem van medevoorzitterschap nomineerde de partij zowel een vrouw als een man voor elk van de gemeenten als kandidaat. Hoewel er slechts één persoon officieel kan worden voorgedragen voor een gemeente, kan na de verkiezingen een medevoorzitter aantreden. In vijf districten die HDP won in de zuidoostelijke provincie Mardin, waren alle vijf de kandidaten vrouw.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 38 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.