“We moeten deze kuddes in stand houden in het belang van toekomstige generaties”

Po Todorovi Koshari Academie, augustus 2023 (bron: Facebook)
Po Todorovi Koshari Academie, augustus 2023 (bron: Facebook)
Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Kresna — Todor Georgiev is een derde generatie fokker uit het Pirin-gebergte in het zuidwesten van Bulgarije. Zijn grootvader, vader en drie broers zijn herders en eigenaren van een van de grootste bachias: een organisatie van veehouders die samen een groot aantal schapen grootbrengen. Georgiev studeerde ecologie en milieubescherming in Blagoevgrad en is momenteel hoofdinspecteur voor controle en veiligheid in het Pirin Nationaal Park.

“Ik kan met niets anders herinneren dan dat ik altijd in weer was met dieren — schapen, geiten, honden”, vertelt Georgiev. Als kind hielp hij samen met iedereen uit het dorp de oudere herders in de bergen. Hij assisteerde met het melken, scheren van de schapen en nam de schapen mee op lange tochten. Op dit moment fokt hij zelf ongeveer zevenhonderd dieren, een gemengde kudde zogenaamde Karakachan-schapen en langharige berggeiten.

Deze zomer begon hij aan een nieuwe missie. Met zijn Po Todorovi Koshari Academie wil Todorov een nieuwe generatie schaapherders kennis bijbrengen over zijn vak. De academie is uniek in Bulgarije. Elk van de vier cursussen in het curriculum biedt een introductie in de geschiedenis van de autochtone rassen in Bulgarije, het maken van schaapskooien, het grazen en melken van de dieren, het schoonmaken van weilanden en traditionele praktijken in de veehouderij.

Twintig toekomstige herders leerden in augustus de beginselen van het vak en zetten hun eerste stappen in het hoeden van schapen en geiten. Zij zullen eveneens actief betrokken worden bij het grootbrengen van een gemengde kudde van twee autochtone rassen: het Karakachan-schaap en de langharige berggeit. Het Karakachan-schaap, dat sinds de Thracische tijd in Bulgarije wordt gefokt, is bestand tegen barre klimatologische omstandigheden, ziekten en infecties en heeft een sterke immuniteit. Samen met de langharige berggeit speelt het een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht van de ecosystemen in de bergachtige streken van het land.

“We moeten deze kuddes in stand houden in het belang van toekomstige generaties”, zegt Milena Todorov, echtgenote en moeder van twee van de deelnemers aan de cursus. “Hopelijk draagt de academie daar een steentje aan bij.”

De tweede cursus van de Academie begint op 1 november. Tot die tijd zijn de schaapherders in spe en organisatoren in Pirin druk in de weer met de geboorte en verzorging van een nieuwe lichting schapen en geiten.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 40 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.