Wit-Russische staatstelevisie noemt de VS de veroorzaker van Covid-19

Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

President Aleksander Loekasjenko van Belarus (Wit-Rusland) leek gefrustreerd dat zijn beruchte advies om de COVID19-infectie te behandelen met tractor, wodka en sauna steeds vaker wordt gebruikt door Russische tv-kanalen in anti-Wit-Russische propagandaberichten voor kijkers in Rusland.

‘Ik zou de Russen, die [Russische tv-kanalen] die onzin over ons praten, het volgende willen vertellen: kom niet aan ons. Waarom maken jullie ons belachelijk? Waarom hersenspoel je het Russische volk? In dit geval kun je niet wegkomen zoals je altijd doet door te zeggen dat die tv-kanalen niet onder staatscontrole staan “, zei Loekasjenko.

  • EURORADIO 13/04/2020 – vertaling Julia Koster
European Radio for Belarus (Euroradio) is een onafhankelijke Wit-Russische mediaorganisatie die werkt vanuit ballingschap. Het werd in 2005 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest populaire media in Wit-Rusland vanwege de originele berichtgeving. In 2020 werd Euroradio als eerste Wit-Russische mediaorganisatie ooit geshortlist voor de 'European Press Prize'. Sinds 2015 is het lid van de Russian Language News Exchange - een project opgezet door onafhankelijke media in Oost-Europa gesteund door de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited.

Maar Russische tv-kanalen zijn niet de enigen die gebruik maken van de nieuwe coronavirus-pandemie om antiwesterse propaganda te verspreiden. De Wit-Russische staatstelevisie doet precies hetzelfde. Grigory Azaronak, een tv-commentator bij STV, de televisiezender die wordt beheerd door de stad Minsk, beweerde in zijn programma getiteld “Coronavirus: wie zit onder het masker…” dat COVID19 een biologisch wapen is dat is ontwikkeld in het belang van de Verenigde Staten:

‘Het plan was dat globalisering de Verenigde Staten en de westerse wereld tot de ultieme leiders zouden maken. China heeft echter gewonnen. Wat doe je als je schaakspel verloren is? Je zet het schaakbord ondersteboven. In de afgelopen eeuwen gebeurde dit met behulp van wereldoorlogen. Tegenwoordig met nucleaire wapens. Men moest dus een andere manier vinden om de wereldorde te hervormen. “

Grigory Azaronak

Dit programma lijkt ook alleen voor binnenlands gebruik. Op YouTube is het programma van Azarenak niet beschikbaar voor kijkers in de Verenigde Staten, West-Europese landen of Oekraïne. Waarom? STV’s adjunct-algemeen directeur Kiril Kazakov had geen antwoord op deze vraag van de krant Nasha Niva.

Euroradio’s mening is dat de video op YouTube geografisch beperkt toegankelijk is om te voorkomen dat Amerikaanse politici Loekasjenko gaan vragen waarom de Wit-Russische staatstelevisie de Amerikanen midden in de COVID19-crisis neerzet als criminelen.

Bron: https://euroradio.fm/en/belarusian-state-tv-channel-claims-us-blame-covid19

Avatar
Over Julia Koster 1 Artikel
Julia Koster (1975) studeerde Journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze bracht bij elkaar opgeteld vele jaren door in Zuid-Oost Europa, met name in Servië, haar tweede thuis. Ze schreef als freelance journaliste artikelen over het uiteenvallen van het voormalig Joegoslavië en de gevolgen van de oorlogen in de jaren 90. Ze was programmamanager mensenrechten en mensenhandel bij het Nederlands Helsinki Comité in Den Haag en eindredacteur van het Engelstalige tijdschrift Security and Human Rights. Sinds 2019 is zij werkzaam bij Free Press Unlimited in Amsterdam en ze richt zich nu op het ondersteunen van journalisten in conflictgebieden. Bijzondere interesses: Politieke en oorlogspropaganda, mediapsychologie, migratie en beeldvorming van andere culturen. Ze heeft een passie voor Oost-Europa en een hekel aan onrecht.