Woedende menigte verjaagt een jarige ‘Kremlin-apologeet’ uit Georgië

Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Vladimir Pozner, een in Frankrijk geboren Russisch-Amerikaanse journalist, was van plan om er een feestelijke 87e verjaardag van te maken. Hij checkte woensdag in bij Rooms Hotel Tbilisi, maar toen doorsijpelde dat Pozner in het land was, braken vrijwel meteen protesten uit in het centrum van de hoofdstad en in andere steden, waaronder Batoemi. Een online petitie om Pozner zo snel mogelijk weer op het vliegtuig terug naar Moskou te zetten, verzamelde al gauw honderden handtekeningen. 

Demonstranten haastten zich naar het hotel van Pozner, scandeerden leuzen, gooiden met eieren, probeerden de stroomtoevoer af te snijden en sommigen poogden het gebouw binnen te komen. Ook burgerbeweging Sirtskhvilia (‘Schande’) en politieke partijen als de Verenigde Nationale Beweging, Droa en Lelo schaarden zich achter het protest. Onder politiebegeleiding werd Pozner, samen met zijn tientallen gasten, naar het nabijgelegen hotel Vinotel geëscorteerd. Daar werd alsnog aangevangen met het verjaardagsmaal. 

Het hotel van Pozner wordt bekogeld met eieren: 

Georgiërs beschouwen Pozner als een apologeet van het Kremlin. Hem wordt met name verweten dat hij heeft geroepen dat Georgië de regio Abchazië ‘voor altijd’ is kwijtgeraakt: “Abchazië zal nooit meer een deel van Georgië zijn”, aldus Pozner in 2010, twee jaar na de zesdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië en ook twee jaar nadat de toenmalige Russische president Medvedev besloot om zowel de regio Zuid-Ossetië als Abchazië, die zich hebben losgemaakt van Georgië, als onafhankelijke staten te erkennen. 

“Dit is het derde jaar dat ik mijn verjaardag vier in Tbilisi. Ik ben niet gekomen om over politiek te praten”, zei Pozner woensdag bij aankomst tegen newsgeorgia.ge.

Daar hadden de protestanten geen boodschap aan. Op de binnenplaats van Vinotel gingen de acties door en sommige demonstranten toonden spandoeken met daarop de tekst ‘Abchazië is Georgië’. Pozner besloot uiteindelijk de festiviteiten af te breken. Hij vloog donderdag in alle vroegte met een chartervlucht naar Moskou. 

Elen Khoshtaria van politieke partij Droa sprak zich via Twitter uit tegen Pozners komst naar Georgië: 

https://twitter.com/Helenkhosh/status/1377243884414193668?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1377243884414193668%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fagenda.ge%2Fen%2Fnews%2F2021%2F864

Het verzet doofde meteen uit, maar het is niet de eerste keer dat het bezoek van een prominente Rus een diplomatiek conflict veroorzaakt tussen Moskou en Tbilisi. In de zomer van 2019 braken er protesten uit nadat een Russische parlementariër toestemming had gekregen om vanaf de Georgische voorzittersstoel een toespraak te houden in zijn eigen taal. Rusland reageerde fel: vluchten naar Tbilisi werden opgeschort en de controles op invoer van Georgische wijnen werden aangescherpt.

De nieuwe rel rondom Pozner toont volgens Kremlinwoordvoerder Peskov aan dat Georgië een ‘gevaarlijk’ land is voor Russische staatsburgers: “Dit moeten Russen goed begrijpen.” Hij veroordeelde de ‘agressieve acties van extremistische nationalisten’ en bedankte de Georgische autoriteiten voor het waarborgen van Pozners veiligheid. Wel heeft Pozner een boete van 500 euro moeten betalen voor het overtreden van de coronamaatregelen. Hotel Vinotel, waar Pozner met tientallen genodigden dineerde, kreeg een boete opgelegd van bijna 2.500 euro. 

Avatar
Over Gijs Freriks 12 Artikelen
Gijs Freriks (Oldenzaal, 1993) is journalist. Hij studeerde journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en Russian & Eurasian Studies aan de European University in Sint-Petersburg.
Contact: Twitter