Film: Zátopek

Emil Zátopek
Geschatte leestijd: < 1 minuut

Op zondag 16 april wordt in Delft de biografische film van David Ondříček getoond over de legendarische Tsjechische lange afstandsloper Emil Zátopek (1922-2000), ‘de Tsjechische locomotief’, meervoudig wereldrecordhouder en winnaar van drie gouden medailles op de Olympische spelen van Helsinki in 1952. Het gaat niet enkel over harde trainingsmethodes, ook de relatie met zijn vrouw, speerwerpster Dana Zátopková en de politieke sfeer van het communistische Tsjechoslowakije spelen een belangrijke rol in de film.

‘Zátopek’ was de openingsfilm van het Karlovy Vary International Film Festival in 2021, won er de publieksprijs en werd de Tsjechische inzending voor de Oscars van 2022.

Zátopek, CZ 2021, 130 min
Tsjechisch (en deels Engels) gesproken met Engelse ondertiteling, 16/4 om 18:45, Filmhuis Lumen Delft
Voor meer informatie en kaartjes

Avatar
Over redactie Donau 165 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.