Theater: ‘Zelensky hier’ (Uden, 23 mei; Amsterdam 29-31 mei)

Geschatte leestijd: < 1 minuut
‘Toet.’ Het is Oekraïens voor ‘Hier.’ ‘Wij zijn hier.’ Dat was de tekst van president Zelensky daags na de inval door de Russen. Toet. ‘De president is hier, onze strijdkrachten zijn hier, de burgers zijn hier.’ Een daad van uiterste moed. Hoe kunnen wij ook ‘hier blijven’? Onze rug recht houden? Moed tonen?
 
Cabaretier Patrick Nederkoorn, theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen en De Theatertroep delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van Zelensky. De komische acteur die nu president is van een land in oorlog. De makers hebben zich korte tijd opgesloten in de repetitieruimte om dit fenomeen te onderzoeken.

De Theatertroep is hier. Jij bent hier en samen zoeken we in deze komische vaudeville voorstelling met een serieuze ondertoon uit wat die oorlog daar betekent voor onszelf hier. ‘Toet’.

Gemaakt door Patrick Nederkoorn, Arjen Arnoldussen, Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld & Nicoline Raatgever. Advies: Olena Lysenko.

7 mei Het Nationale Theater Den Haag
8 mei Kunstlinie Almere
10 mei Podium Hoge Woerd Utrecht
11 mei Deventer Schouwburg Deventer
17 mei Stadsschouwburg Utrecht
18 mei De Lieve Vrouw Amersfoort
23 mei Markant Theater Maashorst Uden
29 t/m 31 mei Theater Bellevue Amsterdam
 
Avatar
Over redactie Donau 165 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.